Закон і Бізнес


Прокурор для скандалів


№52 (1142) 28.12—03.01.2014
2888

Парламент Індії прийняв закон, що передбачає посаду незалежного прокурора, який здійснюватиметься розслідування корупційних злочинів. У першу чергу — вчинених високопосадовцями.


Згідно з текстом документа прокурор повинен буде сконцентрувати зусилля на фактах зловживань з боку чиновників і політиків. Він отримає право використовувати будь-які матеріали, що знаходяться в розпорядженні Центрального бюро розслідувань. Крім того, зможе залучати сили й засоби ЦБР, повідомляє Ассошіейтед Пресс.

Незалежний прокурор отримає право проводити розслідування стосовно колишніх і нинішніх прем’єр-міністрів, депутатів, чиновників всіх рівнів, а також менеджерів корпорацій з державною часткою в статутному капіталі. На проведення одного розслідування законом передбачено не більш ніж півроку.

Відповідний законопроект був прийнятий у першій редакції нижньою палатою в 2011 році. Верхня, у свою чергу, кілька разів вносила до нього поправки, через що проект довелося переголосувати ще раз.

Посада незалежного прокурора була введена на вимогу численних громадських активістів, що наполягали на створенні ефективного інструменту для розслідування численних корупційних скандалів у вищих ешелонах влади.