Закон і Бізнес


«Вакцина» проти наживи


№34-35 (1021-1022) 24.08—02.09.2011
2490

Затримано колишніх високопосадовців Міністерства охорони здоров’я, яких обвинувачують у створенні корупційної схеми під час закупівлі вакцини «пентаксим».


Як зазначив заступник начальника управління у зв’язках із громадськістю МВС Сергій Бурлаков, слідство встановило, що у 2009 р. чиновники в кілька разів завищили ціну на препарат і таким чином незаконно заволоділи бюджетними коштами в особливо великих розмірах на суму понад 63,5 млн грн.

Обвинуваченим, окрім розкрадання, також інкриміновано зловживання службовим становищем, контрабанду, легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом спосіб, і службове підроблення.

Як повідомляє портал «Дело», щодо трьох обвинувачених застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. У ході досудового слідства було забезпечено відшкодування збитків на суму понад 44 млн грн.

«До здійснення такої операції та розмитнення вакцини було додано фіктивний контракт, начебто укладений з офшорною компанією, та інвойси, начебто укладені від імені цієї компанії, яка не є ні виробником, ні постачальником вакцини. У результаті цих дій бюджет утратив понад 60 млн грн. Очевидну незаконність операції підтвердив і окружний суд штату Орегон (США), який за позовом Державного підприємства «Укрвакцина» ухвалив стягнути на користь України близько $60 млн», — прокоментували ситуацію в Генпрокуратурі.