Закон і Бізнес


Санацію привели в порядок

У ВГС визначили, як має відбуватися процедура відновлення платоспроможності боржника


В.Москаленко розповів членам пленуму про основні моменти всіх 4 постанов.

№51 (1141) 21.12—27.12.2013
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
2742

Пленум Вищого господарського суду ухвалив положення, які регламентують порядок проведення санації та оприлюднення інформації про справу щодо банкрутства. Правила покликані, з одного боку, допомогти підприємцям та кредиторам, а з другого — краще організувати роботу самих суддів.


Зміна кадрів

Засідання пленуму ВГС, що відбулося 17 грудня, стало останнім, на якому Геннадій Кравчук виступав у ролі секретаря. Суддя сам попросив про припинення своїх повноважень. Члени колегіального органу задовольнили це прохання.

Новим секретарем пленуму за рекомендацією голови ВГС Віктора Татькова було призначено Богдана Львова. У касаційній інстанції він працює з 2004 р., до цього працював у Київському апеляційному господарському суді. Розпочав же чоловік свою суддівську кар’єру ще в 1992 р. у Військовому суді Київського гарнізону, звідки потім перейшов до Військового суду Центрального регіону. Як відзначив В.Татьков, Б.Львов докладає значних зусиль для експертного опрацювання законопроектів і бере активну участь у різноманітних заходах.

Цілком можливо, що незабаром на керівній посаді не працюватиме й заступник голови ВГС Віктор Москаленко. Ще 15 жовтня Вища рада юстиції прийняла рішення про внесення до Верховної Ради подання про його звільнення у зв’язку з поданням заяви про відставку. При цьому останнім часом саме В.Москаленко був доповідачем практично всіх постанов пленуму. Не стало винятком і це засідання.

Відповідно до закону

Судді прийняли постанови «Про внесення змін і доповнень до деяких постанов пленуму Вищого господарського суду України» та «Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов’язань», а також проголосували за Положення про порядок проведення санації до порушення провадження у справі про банкрутство та Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство. Як зізнався В.Москаленко, він не думав, що доведеться готувати положення щодо проведення санації. Відповідно до закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» господарський суд затверджує схвалений та погоджений план санації боржника й виносить ухвалу про його затвердження. Однак у ВГС були переконані, що законотворці змінять цю норму й обов’язок готувати документ буде перекладено на державний орган з питань банкрутства. Адже з повноваженнями суду така робота не надто узгоджується. Проте згодом стало зрозуміло, що положення закону залишатиметься саме в такому вигляді.

Тому у ВГС вирішили, що необхідно підготувати відповідне роз’яснення, адже в суддів почали виникати питання, яким чином має готуватися план санації, як його слід затверджувати тощо. «Це було складне завдання, оскільки треба було писати положення з чистого листа, ніхто таких документів ніколи не готував», — відзначив В.Москаленко. У порядку, зокрема, прописано особливості ініціювання досудової санації, складання й розгляд її плану, порядок проведення зборів кредиторів тощо.

Інформаційне забезпечення

З 19 січня наступного року набуде чинності ч.10 ст.16 закону про відновлення платоспроможності, відповідно до якої «з метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, здійснюється офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство на офіційному веб-сайті ВГС». Тому в суді вирішили підготуватися до нововведень, ухваливши Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство.

В.Москаленко наголосив, що під час розроблення положення проводилося кілька засідань робочої групи. Нині є всі передумови, щоб з 19 січня належним чином запрацював новий порядок. Застережень щодо проекту в Мін’юсту немає.

Як відзначив В.Татьков, прописаний у законі порядок оприлюднення інформації про порушення справи про банкрутство — найпрозоріший серед тих, що існують на пострадянському просторі, його цілком можна поставити в один ряд з тими механізмами, які існують у країнах Європи. «Ми пишаємося тим, що в нашій країні прийнято такий закон», — підкреслив голова ВГС.

Положення, зокрема, передбачає: суддя, котрий прийняв рішення, що містить припис про офіційне оприлюднення повідомлення, не пізніше 12-ї години наступного робочого дня формує в автоматизованій системі «Діловодство спеціалізованого суду» в електронній формі повідомлення, яке підлягає офіційному оприлюдненню. При цьому текст має відтворювати відповідне положення резолютивної частини судового рішення.

Таке повідомлення після написання передаватиметься адміністратору автоматизованої системи — Державному підприємству «Інформаційні судові системи», яке й оприлюднюватиме відповідну інформацію протягом одного робочого дня. Тож норми закону та положення порядку мають забезпечити вчасне отримання повідомлення всіма зацікавленими сторонами.