Закон і Бізнес


Професійні міркування

Досвід ювілярів стає в пригоді під час обговорення актуальних питань кримінального провадження


С.Міщенко (ліворуч) та А.Солодков уважно вислухали думки колег стосовно розв’язання проблем судочинства.

№51 (1141) 21.12—27.12.2013
МАРІЯ ОПРЕНКО
3023

Робоча нарада у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ була присвячена обговоренню актуальних питань кримінального провадження. Не обійшлося й без урочистостей — голова ВСС Андрій Солодков привітав з днем народження колег.


Під час наради головам апеляційних суддів, які зібралися в столиці, було запропоновано розглянути кілька питань, що стосувалися кримінальних проваджень в судах другої інстанції. Проте порядок денний був розбавлений, так би мовити, неформальною частиною.

Річ у тім, що відразу два очільники судів апеляційної інстанції напередодні зустрічі відсвяткували свої дні наро­дження. З теплим вітанням А.Солодков спочатку звернувся до Миколи Лугового, який 8 грудня відзначив 65-річчя. Очільник ВСС підкреслив значний внесок нещодавнього іменинника в становлення судочинства та вручив голові Апеляційного суду Сумської області почесну відзнаку ВСС.

М.Луговий подякував за привітання та у свою чергу подарував А.Солодкову книгу «Суди Сумщини», яка містить нарис про розвиток судової влади в регіоні. Очільник апеляційного суду, звертаючись до колег, відверто зізнався, що ця подія для нього водночас і радісна, й сумна. М.Луговий повідомив, що вже звернувся до Вищої ради юстиції з проханням про відставку. «Знаю, що багато моїх колег цього року вийшло у відставку. Настає й мій час. Та я ще відчуваю в собі силу та наснагу і впевнений, що зможу знайти своє місце в житті», — повідомив він. Звертаючись до колег, М.Луговий зауважив, що на плечі керівництва лягає велика відповідальність за організацію роботи в суді. Майже 40 років працював він на ниві правосуддя, обіймав різні адміністративні посади, та знає, як важко іноді доводиться головам установ, як інколи складно приймати ті чи інші рішення. На звернення чоловік подякував присутнім за плідну співпрацю та допомогу в роботі. Така промова не залишила байдужим жодного із суддів — на своє місце М.Луговий сідав під гучні оплески.

Далі А.Солодков поздоровив з 50-річчям голову Апеляційного суду Полтавської області Андрія Рябішина та нагородив його почесною грамотою ВСС.

Потім керівник суду касаційної інстанції привітав присутніх з нагоди Дня працівників суду: «Хочу щиро побажати всім головам, суддям та їхнім сім’ям здоров’я, успіхів та усього найкращого. Надзвичайно важливо, щоб і надалі пріоритетами в діяльності судів були неухильне дотримання принципів законності, незалежності та демократизму».

Коли неформальна частина закінчилася, довелося рухатися далі за порядком денним. Досить довго учасники зібрання обговорювали доповідь голови Апеляційного суду Хмельницької області Віктора Ковтуна, стосовно спірних питань щодо кримінальних проваджень у судах апеляційної інстанції. А заступник голови ВСС Станіслав Міщенко торкнувся особливостей застосування положень гл.20 Кримінального процесуального кодексу. Доповідач поінформував про попередні результати проведеного судовою палатою у кримінальних справах ВСС аналізу практики розгляду слідчими суддями клопотань про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи (у 2012—2013 роках). Розбір зроблено на основі узагальнень, проведених апеляційними судами. Було також приділено увагу вирішенню питань, пов’язаних зі строками та порядком розгляду слідчими суддями відповідних клопотань органів досудового розслідування. Наголошувалося на обов’язковому врахуванні практики Європейського суду з прав людини.

Також С.Міщенко вказав на необхідність розмежування обшуку та огляду як окремих слідчих (розшукових) дій, підстав для проведення обшуку житла чи іншого володіння особи як слідчої дії з тимчасовим доступом до речей і документів як одного із заходів кримінального провадження.

Як повідомив заступник голови ВСС, у І кварталі 2014 року судова палата у кримінальних справах доопрацює відповідне узагальнення судової практики, в якому будуть надані вичерпні відповіді щодо застосування норм КПК.

Суддя судової палати у кримінальних справах ВСС Валентина Щепоткіна ознайомила учасників наради з окремими питаннями, пов’язаними з ухваленням судами першої інстанції вироків на підставі угод, звернувши увагу присутніх на особливості  застосування положень гл.35 КПК.

Детальніше про перебіг робочої наради ми розповімо в наступному числі «ЗіБ».