Закон і Бізнес


До Росії в рабство


№34-35 (1021-1022) 24.08—02.09.2011
ГАЛИНА ТЕРЕЩУК, радіо «Свобода»
2355

За 20 років незалежності України 110 тис. наших громадян стали жертвами торгівлі людьми. Сьогоднішні економічні негаразди лише сприяють зростанню кількості постраждалих. Останні тенденції виявили, що українські чоловіки й жінки дедалі частіше опиняються в трудовому рабстві в Росії.


Міжнародна організація з міграції (МОМ) в Україні від 2000 р. надала допомогу понад 7,5 тис. постраждалих від торгівлі людьми. Якщо ще 5 років тому від работоргівлі страждали жінки, то нині серед потерпілих переважають чоловіки. Експерти вважають, що до цього спричинила висока трудова міграція з Львівської області до Росії та Польщі. Саме до цих країн серед українців найбільше довіри, тому вони швидко погоджуються на роботу, яку пропонують їм незнайомці. Цього року на Львівщині порушено 3 кримінальні справи щодо торгівлі людьми. Дві стосуються дітей, яких примушували жебракувати, а третя — молодої дівчини, яку спровадили в рабство за кордон.

Прикметно, що лідером серед країн призначення, тобто тих, де найчастіше опиняються жертви торгівлі людьми з України, є не Туреччина, як вважається, а Росія. Наприклад, торік МОМ надала допомогу понад 500 людям, які стали жертвами торгівлі людьми в Росії, з Туреччини таких було тільки 40.

Представник МОМ пояснює таку ситуацію тим, що українці не сприймають Росію як країну, де можна опинитись у рабстві. Натомість побутує думка, що коли їхати до Туреччини влаштовуватися на роботу, то там з людиною може щось трапитися.

Так само, на думку представника МОМ, люди вважають, що в країнах Європейського Союзу безпечніше, а тому швидше погоджуються працювати в ЄС.

Згідно із соціологічними даними майже 2/3 жителів Західної України складають групу ризику: вони легко вірять шахраям. 60% галичан не знають, як уберегтися від того, щоб не стати жертвою торгівлі людьми. «Вербують людей переважно в неформальний спосіб — через знайомих чи навіть родичів, які стають посередниками в справі експлуатації людей», — стверджують фахівці.

Водночас експерти МОМ натрапили на ще одну, нову, як на них, тенденцію: почастішали випадки торгівлі людськими органами. Торік було зафіксовано 25 таких випадків. Зокрема, молоді чоловіки продали свої нирки й отримали мізерні гроші, яких їм навіть не вистачило на післяопераційне лікування.

До громадських організацій найчастіше звертаються постраждалі зі східних областей України. Торік в Україні було порушено майже 190 кримінальних справ за фактами торгівлі людьми, цього року — вже 165. Громадяни України потерпають від торгівлі людьми не лише за кордоном, але й на Батьківщині, і їхня кількість постійно зростає. Причому кожна десята жертва — дитина.

До речі, торік Державний департамент США оприлюднив масштабний звіт про ситуацію з торгівлею людьми у світі, в якому Україну було зараховано до так званого другого рівня — до країн, де роблять багато, але все ж недостатньо. І навряд чи цього року експерти змінять свою думку щодо ситуації в нашій країні.