Закон і Бізнес


Положення та нагородження

Напередодні Дня адвокатури РАУ затвердила стандарти якості БВПД та визначилася з повноваженнями ревізійних комісій


№51 (1141) 21.12—27.12.2013
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
4567

Чергове засідання Ради адвокатів виявилося передсвятковим — воно відбулося напередодні Дня адвокатури. І хоча за тиждень до заходу ширилися чутки, що святкування скасовується, адвокатам усе-таки вдалося цього дня й ударно попрацювати — розглянути 18 питань порядку денного — і професійне свято відзначити. Після засідання кілька десятків представників професії отримали нагороди з рук голови НААУ Лідії Ізовітової.


Захист захисту

Восьме засідання Ради адвокатів проходило неподалік будівлі Верхов­ної Ради — в готелі «Київ». Через безперервні мітинги територія навколо нього була оточена міліцією, тому потрапити на збори було непросто. Але, попри пристрасті, що вирують на вулиці, і те, що на носі професійне свято, члени РАУ були налаштовані по-робочому.

Відкриваючи засідання, керівництво асоціації позитивно оцінило підсумки діяльності за 2013 рік. «Робота була проведена величезна, було прийнято велику кількість положень, порядків. Думаю, що багато хто погодиться, що за 20 років існування адвокатури не було зроблено стільки, скільки за цей рік», — відзначила заступник керівника РАУ Катерина Коваль. «Нам багато чого доводилося починати з нуля, але все-таки ми справилися», — підкреслив і її колега Валентин Гвоздій.

На жаль, почати засідання довелося з неприємної теми — порушень прав адвокатів, що почастішали останнім часом. У зв’язку із цим голова НААУ Лідія Ізовітова навіть звернулася з листом до Генерального прокурора з проханням розібратися в ситуації та вжити заходів до кривдників захисників. В.Гвоздій підкреслив, що при РАУ був створений комітет із захисту прав адвокатів, який є одним з найважливіших у системі адвокатури. При цьому він звернувся до представників регіонів: «Передайте головам рад, що центральний комітет із захисту прав адвокатів фізично не може виконувати всю роботу. Нагадаєте, що перш за все необхідно ввести своїх представників до його складу й не варто забувати, що такі ж повноваження, тільки на місцевому рівні, є й у рад адвокатів регіонів, і саме вони повинні самостійно створювати такі ж комітети, — підсумував Валентин Анатолійович і вагомо додав: — Нам потрібно самим захищати себе. Нас із вами ніхто більше не захистить».

Крім того, В.Гвоздій поінформував присутніх про роботу Єдиного реєстру адвокатів України. Якщо раніше базою даних адвокатів займалася ВККА, то після появи нових органів самоврядування обов’язок вести ЄРАУ був покладений на РАУ. І після набуття чинності новим законом реєстр створювався наново. За словами В.Гвоздія, спочатку в керівництва були побоювання, що воно не встигне за рік обробити всі дані. Але побоювання були марними.

Нині реєстр функціонує на двох рівнях. На першому, місцевому, — інформація про адвокатів уноситься до реєстру, а другий рівень — контрольний — забезпечує РАУ. Жодних проблем з веденням ЄРАУ немає. Зараз до реєстру внесено 26436 адвокатів (це приблизно 60% від загальної кількості). У Чернівецькій області свої дані в базі підтвердили 100% — це 587 адвокатів, у Черкаській — 95% (547 із 575). Серед аутсайдерів такі області, як Київська — 51,2% (2636 із 5153), Луганська — 49,2% (575 із 1132), Хмельницька — 45,7% (395 із 865). Причому ситуація, що склалася в останній, цілком закономірна, адже там дотепер не зареєстрована рада адвокатів.

Стандарти для нестандартних

Усього на порядку денному стояло 18 питань, і в більшості з них, незважаючи на бурхливі обговорення й суперечки, все-таки вдалося досягти консенсусу. На засіданні було ухвалено кілька важливих рішень.

Наприклад, представники регіонів після довгих дискусій усе-таки проголосували за затвердження стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в кримінальному процесі. Правда, деякі члени РАУ вважали, що потрібно розробити стандарти якості надання правової допомоги, єдині для всіх представників професії. Через це, власне, і розгорілися спори. Проте в результаті вирішили створити комісію, а поки що проголосувати за запропонований проект. Адже про необхідність прийняти стандарти якості надання БВПД говорили вже давно. І ось вони нарешті з’явилися.

Прийняті стандарти регламентують поведінку адвоката на досудовій та судовій стадіях. Наприклад, зобов’язують захисника під час судового процесу не просто ходити на засідання, а й брати активну участь у дослідженні доказів, заявляти необхідні клопотання, здійснювати прямий допит свідків захисту й перехресний допит свідків обвинувачення, виступати в судових дебатах, у разі незгоди клієнта з рішенням суду складати й подавати відповідні скарги тощо.

У повноцінні дебати вилилося й обговорення Положення про ревізійну комісію регіону. Багатьом присутнім здалося, що документ наділяє членів комісії дуже великими повноваженнями. Наприклад, бурхливу дискусію викликали пункти про те, що її представники можуть звертатися в разі виявлення порушень до правоохоронних органів, а також залучати до своєї роботи на договірній основі аудиторів і консультантів, оплачуючи їхні послуги за рахунок коштів РА регіону. «Ми платимо гроші за те, щоб нас перевіряли?» — невдоволено зашепотіли присутні в залі гості-адвокати. «Це положення, по суті, робить ревізійну комісію самостійним органом контролю», — заявила представниця Хмельницької області Оксана Каденко. Довелося створювати робочу групу для доопрацювання винесеного на обговорення документа. У результаті всі спірні моменти прибрали й положення все-таки затвердили.

Несподівано багато питань виник­ло під час обговорення такого, здавалося б, технічного моменту, як витяг з Єдиного реєстру адвокатів України. Як відомо, в найближчому майбутньому бути захисником у кримінальному процесі зможуть тільки адвокати, внесені до ЄРАУ. Аби довести, що адвокат є в реєстрі, і знадобиться витяг. Керівництво РАУ запропонувало кілька варіантів розв’язання цієї проблеми. Скажімо, один із них — адвокат раз на 3 місяці зможе отримати витяг з реєстру й сам зробити з нього копії, другий — відразу зробити кілька копій, які завірить голова ради адвокатів регіону.

Проте всі запропоновані схеми присутні вважали недосконалими. Більшість адвокатів несподівано виступили проти необхідності в принципі робити такий витяг. «Ми вважаємо, що запропонована форма — це спроба покласти на адвоката обов’язок, якого згідно із законом у нього немає. Це не завдання адвоката — доводити, що він є в ЄРАУ, це завдання органів досудового розслідування. А ми полегшуємо їм життя. При цьому, затверджуючи таку форму, ми гіпотетично говоримо про те, що адвокат — шахрай, він підроблює ордер, принижуємо його статус», — заявила О.Каденко. «А що, слідчий не може сам зайти в базу й перевірити наявність у ній адвоката?» — поставив риторичне запитання хтось із місця. «Правоохоронні органи можуть почати вимагати надання такого витягу, і ми повинні бути до цього готові», — пояснив В.Гвоздій.

Мабуть, обговорення саме цього питання зайняло у членів РАУ найбільше часу. І все-таки вони вирішили підготуватися до наступного року і ухвалити відповідне рішення. При цьому затвердили ще й окреме роз’яснення для правоохоронних органів про те, що згідно з законом вони не повинні вимагати в адвокатів надання витягу. Подивимося, як поставляться до цього слідчі.

На святковій хвилі

Крім того, РАУ прийняла ще кілька необхідних для роботи органів самоврядування положень. Зокрема, були затверджені зразки й описи свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та свідоцтва про складення кваліфікаційного іспиту, які видаватимуться вже з 1 січня 2014 року. Затвердили порядки й регламенти проведення регіональних конференцій, а також Порядок оголошення фінансової звітності органів адвокатського самоврядування.

Проголосували члени РАУ й за нову редакцію Порядку допуску до складання кваліфікаційного іспиту (на минулому засіданні було відстрочено введення четвертого письмового завдання — підготовки документів за фабулою справи, внесені корективи в процедуру оцінювання результатів і програму кваліфіспиту), а також за затвердження регламенту й положення про КДКА. Нагадаємо: до цього через деякі невпорядкованості при ухваленні рішень окремими палатами КДКА виникали проблеми. РАУ роз’яснив спірні моменти та вніс зміни до положення про КДКА регіонів. Тепер рішення обох палат, прийняті відповідно до абз.2 ч.5 ст.50 закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», є документами КДКА, які видаються від її імені й підписуються її головою, а також головою та секретарем відповідної палати.

На закінчення всіх чекала найприємніша частина — неофіційна, під час якої можна було розслабитися. Адвокати все-таки відзначили професійне свято, а кілька десятків чоловік ще й отримали з рук голови НААУ Л.Ізовітової нагороди різної стійності — нагрудні знаки «Видатний адвокат України», почесні відзнаки НААУ, подяки голови НААУ. Серед нагороджених — члени Ради адвокатів, Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, Вищої ревізійної комісії адвокатури, керівники й активні члени органів адвокатського самоврядування регіонів, а також адвокати, котрі брали участь у процесі створення та становлення системи органів адвокатського самоврядування.

Звичайно, багато хто знову згадував останні резонансні події в країні. Вислухавши колег, голова НААУ підкреслила, що адвокати — представники незалежної професії та мають право на власні політичні уподобання. Разом з тим, на думку Л.Ізовітової, головне, щоб у будь-якій ситуації, попри власні інтереси, симпатії та емоції, вони залишалися професіоналами й відстоювали права та свободи людини.