Закон і Бізнес


Вона — ідеальна!

Як правильно вибрати різдвяну ялинку, підкажуть математики


Різдвяну ялинку на Трафальгарській площі Лондона можна вважати ідеальною: її висота — майже 20 м, а від довжелезних гірлянд перехоплює подих.

№51 (1141) 21.12—27.12.2013
4232

Математик з Кінгстонського університету Гордон Хантер розробив інструкцію, дотримуючись якої можна зрозуміти, яка саме різдвяна ялинка потрібна тому чи іншому покупцю. Для того щоб знайти своє ідеальне дерево, необхідно відповісти на кілька запитань.


Починається тест, опублікований на сайті Phys.org, із запитання про те, яку саме ялинку шукає потенційний покупець — живу чи штучну. Якщо відповідь на запитання «Ви надаєте перевагу натуральній ялинці?» заперечна, це означає, що ідеальним святковим деревом стає штучна ялинка.

На другому етапі автор опитувальника пропонує відповісти, чи подобаються вам великі й пухнасті ялинки. Якщо ні — деревом для вас стане ялиця Фразера з м’якими голками і цитрусовим ароматом. Стверджувальну відповідь передбачає нове запитання: «Чи хотіли б ви, щоб ялинка пахла Різдвом?» Якщо ні, то рекомендується придбати ялицю Нордмана, названу найкращим деревом для сімейного свята.

Що стосується прикрас, то, якщо ви не любите, коли рослина прикрашена іграшками з верхівки до самого низу, вам підійде звичайна ялинка. У її описі сказано, що це традиційний варіант, який влаштує як консерваторів, так і перфекціоністів. Якщо ж дерево хочеться «рясно» прикрасити, то, на думку Г.Хантера, слід купити блакитну ялинку, «пишні форми» якої дозволяють повісити безліч гірлянд та іграшок.

Математик висловив сподівання, що розроблений ним тест допоможе впоратися з покупкою різдвяної ялини.

За рік до цього питання звернулися студенти університету Шеффілда. Вони розробили формулу святкової ялинки з бездоганними характеристиками: зокрема згідно з їхніми розрахункам на дереві повинно бути 37 куль, а довжина мішури — становити 920 м.