Закон і Бізнес


«Живі» гроші

За уран і нафту Китай розплатиться пандами


№51 (1141) 21.12—27.12.2013
2853

За невелику кількість урану Китай готовий на якийсь час надавати державам-партнерам милих травоїдних ведмежат. Зрозуміло, за орендованих панд доведеться заплатити.


Панд найчастіше надають тим країнам, які постачають до Китаю цінні ресурси і технології. Це символізує готовність Китаю побудувати з цими державами так званий гуаньсі. Такі правовідносини, які європейці часто сприймають як кругову поруку, є складною системою внутрішньокитайських неформальних зв’язків, що використовуються, зокрема, для встановлення тісних довгострокових торгових відносин, які передбачають припускають взаємодовіру і відданість. Про це мовиться в недавньому звіті фахівців Оксфордського університету.

На початку 2011 року Китай вів переговори з Шотландією про укладення багатомільярдних контрактів із постачання лосося, нафтопродуктів і технологій, що стосуються поновлюваних джерел енергії. У свою чергу Китай «позичив» Единбурзькому зоопарку пару панд.

Підписання багатомільярдної угоди про поставки урану з Канадою і Францією збіглося з відправкою панд з Китаю до цих країн.

Австралія, яка володіє найбільшими запасами урану, в 2009 році також отримала пару панд після укладення аналогічної угоди.

Використання панд для заробляння валюти розпочалося в 1980-х роках, у ході реформування китайської економіки. КНР знадобилися долари, і країна почала надавати панд в оренду — по $100 тис. (близько 800 тис. грн.) на місяць за пару тварин. Як відомо, всі панди світу є власністю Китаю. В інших країнах їх можна зустріти тільки в зоопарках. За межами Піднебесної зараз живуть усього 50 панд — усіх їх Китай «позичив» на десять років.