Закон і Бізнес


Норми різного тлумачення


№34-35 (1021-1022) 24.08—02.09.2011
2408

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» з метою зменшення ризиків банківської діяльності звернулася до НБУ по роз’яснення питань, пов’язаних із наслідками списання заборгованості відповідно до вимог Порядку відшкодування банками безнадійної заборгованості за рахунок резерву.


Такий порядок було прописано постановою правління НБУ від 1.06.2011 №172. УКБС вважає, що, затверджуючи цей порядок, регулятор дав банківській системі прогресивний інструмент, який дозволить фінустановам урегулювати проблемну заборгованість, що звужувала можливості банківського кредитування реального сектору економіки.

«Разом з тим деякі питання застосування зазначеної постанови НБУ потребують додаткових роз'яснень НБУ для зменшення випадків різного тлумачення норм банками та регулятором. Це сприятиме мінімізації ризиків неоднозначного застосування порядку та виникнення спірних ситуацій в діяльності банківського сектору, — наголосила генеральний директор Асоціації Галина Оліфер. — Такий підхід дозволить зменшити проблемні активи банківського сектору, які, за офіційними даними НБУ на 1.07.2011, сягають 86,4 млрд грн., що становить майже 10% загальних зобов'язань фінустанов».