Закон і Бізнес


За день позбутися бізнесу


№34-35 (1021-1022) 24.08—02.09.2011
2307

У Верховній Раді пропонують суттєво спростити процедуру припинення підприємницької діяльності. Якщо нардепи підтримають зміни, то на таку процедуру громадянам знадобиться лише один день.


За критерієм «легкості» у започаткуванні та веденні бізнесу Україна в рейтингу Світового банку посідає 145-е місце серед 183 країн. При цьому важко не лише розпочинати підприємницьку діяльність, а й припинити її.

У необхідності спрощення цієї процедури переконана народний депутат Наталія Королевська, яка внесла законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо заявницького принципу державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців» (№9048).

«Це досить важливо, зокрема, для дрібних підприємців у тому разі, коли їхній бізнес вже не приносить навіть дуже скромний дохід (що часто трапляється за сучасних умов), і вже колишній дрібний підприємець має шукати нову роботу та реєструватись як безробітний. Тому необхідність у прийнятті цього акта є очевидною», — мовиться у пояснювальній записці до законопроекту.

На сьогодні існує складна та обтяжлива процедура з припинення підприємницької діяльності фізичними особами — підприємцями:

— підприємець подає реєстратору заяву про припинення підприємницької діяльності;

— публікується повідомлення про це у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації;

— підприємець збирає довідки контролюючих органів про відсутність заборгованості (від податкової інспекції, Пенсійного фонду, фондів соціального страхування);

— підприємець подає отримані довідки реєстратору.

Народні депутати вже прийняли закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур припинення юридичних осіб та підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців за їх рішенням» (№3384-VI), і він має набути чинності 18 грудня цього року. Однак нардеп наголошує, що він не вносить істотних змін до процедури припинення підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців за їхнім рішенням, яка залишатиметься складною та багатоступеневою.

Новим проектом пропонується суттєво полегшити дану процедуру. Відповідно до пропозицій підприємцеві досить буде лише повідомити реєстратора про припинення підприємницької діяльності, й інформацію про таке припинення негайно буде зареєстровано.

Ідеологія запропонованих змін базується на тому, що фізична особа, яка припиняє свою підприємницьку діяльність, на відміну від випадку з ліквіда-цією юридичної особи, нікуди не зникає, пояснює Н.Королевська. Фізична особа і після припинення підприємницької діяльності продовжує відповідати за свої борги, і обсяг такої відповідальності жодним чином не змінюється. Це стосується, зокрема, й сплати податків і зборів.