Закон і Бізнес


Службове скорочення


№34-35 (1021-1022) 24.08—02.09.2011
2526

Президент ініціював скорочення протягом 2012 року Збройних Сил на 8 тис. осіб, у тому числі — на 5 тис. військовослужбовців.


Глава держави вніс як невідкладний для позачергового розгляду у Верховній Раді проект закону «Про чисельність Збройних Сил України на 2012 рік». До кінця наступного року Президент пропонує привести чисельність української армії до 184 тис. осіб, зокрема до 139 тис. військовослужбовців.

Згідно з проектом скоротити чисельність ЗС протягом 2012 року планують через: оптимізацію структури органів військового управління, усунення дублювання функцій та зменшення ланок керування, створення військових частин постійної готовності та мобілізаційного резерву, оптимізацію структури та чисельності бойових частин – насамперед тих, де на озброєнні є несправні зброя і техніка, відновлення котрих неможливе або економічно недоцільне.

Йдеться також про розформування неперспективних арсеналів, баз та складів, де зберігаються надлишкові або непридатні до подальшого використання ракети, боєприпаси та компоненти ракетного палива, озброєння, військова техніка та майно.

Крім того, проект передбачає оптимізацію кількості та чисельності підрозділів забезпечення життєдіяльності та матеріально-технічного оснащення ЗС, зокрема, за рахунок переходу на нові форми організації і здійснення такого забезпечення (аутсорсинг).

Йдеться також про приведення системи військової освіти у відповідність до сучасних завдань та потреб. Планується, крім того, вдосконалити навчальні центри з підготовки молодших фахівців, запровадити нову систему підготовки та перепідготовки професійних сержантів та старшин.