Закон і Бізнес


У межах предмета та умов


№51 (1141) 21.12—27.12.2013
3002

Перегляд рішення касаційного суду можливий, а таке рішення потребує втручання (невтручання), коли є неоднаковість у правозастосуванні, що зумовлює необхідність висловлення Судом своєї правової позиції щодо правильного застосування норми закону про кримінальну відповідальність.


Такий правовий висновок зробив Верховний Суд на засіданні Судової палати у кримінальних справах 17 жовтня 2013 р. за наслідками розгляду справи №5-31кс13.

Ключовою умовою перегляду є наявність різних, незалежно від форми і змісту, правових висновків суду касаційної інстанції, в основі яких перебуває застосування однієї і тієї самої норми закону про кримінальну відповідальність у не менше, ніж у двох кримінальних провадженнях, і хоча б в одному з яких сторона кримінального провадження ставила під сумнів у будь-який спосіб правильність застосування такої норми.

У протилежному випадку перегляд рішень за межами позначених його предмета та умов призведе до повторного касаційного перегляду, що не відповідає положенням п.1 ч.1 ст.400-12 КПК 1960 р. і суперечитиме принципу правової визначеності.