Закон і Бізнес


Канада йде глибоко під лід


Фото - belinvest.info

№51 (1141) 21.12—27.12.2013
4257

Оттава пред’явила свої права на Північний полюс. Таким чином, Канада вступила в боротьбу з Росією й Данією за право вважати своїм арктичний континентальний шельф.


За словами міністра закордонних справ країни Джона Берда, Канада направила в ООН заявку на передання під її юрисдикцію обширного арктичного району — площею в 1,2 млн км2. Щоб отримати це право, їй доведеться довести, що хребти Ломоносова і Менделєєва — підводне продовження саме північноамериканського континенту, а не євразійського, як уважає Росія.

У відповідь на канадський демарш президент РФ Володимир Путін зажадав від Міноборони якнайшвидше реалізувати плани з посилення російської військової присутності в Заполяр’ї.

Зараз режим Північного Льодовитого океану визначається прийнятою ООН в 1982 році Конвенцією з морського права. Згідно з документом кожна держава, що має вихід до моря, може оголосити своїми територіальними водами зони уздовж берегової лінії шириною в 22,22 км.

Наступна зона виняткових економічних інтересів — шириною в 370,4 км.; у неї входять води, що приховують континентальний шельф — підводне продовження континенту, що приєднується до суші і має схожу з ним геологічну будову. Якщо це доведено, то виняткова економічна зона, що належить конкретній країні, може бути розширена до 650 км.

За останні 9 років Оттава витратила на пошук доказів $200 млн.