Закон і Бізнес


Свобода почерку


№34-35 (1021-1022) 24.08—02.09.2011
3418

У Гамбурзі (Німеччина) представники влади хочуть скасувати обов’язок вивчати каліграфічне письмо. Каліграфія в школах мала б відійти у минуле, кажуть у цьому місті. Нині достатньо вміти «малювати» друковані літери — головне, щоб слова можна було прочитати, запевняють прихильники цієї ідеї.


На думку деяких педагогів з Німеччини, каліграфічне письмо обтяжує дитину. Тим більше, що нині — в час тотальної комп'ютеризації — вміння гарно виводити літери майже нікому не потрібне.

Починаючи з нового навчального року в початкових школах пропонуватимуть на вибір — каліграфічне письмо або вивчення так званого базового. Під останнім мають на увазі майже друкованими літерами.

Гамбурзький сенатор Тіс Раабе вважає, що це полегшить процес навчання дітей. «Учні повинні виробити власний почерк. Ми не хочемо більше вказувати дітям, як писати. Головне — їхній почерк має бути зрозумілим і охайним», — зауважив Т.Раабе.

Але саме навколо цього питання в Німеччині, власне, й точиться дискусія. Прихильники каліграфічного письма дотримуються думки, що писати розбірливо й швидко людина може тільки навчитися. Їхні опоненти заявляють, що чіткий почерк виробляється вже в тому разі, якщо людина звикає користуватися друкованими літерами.

Натомість критики друкованого письма говорять про загрозу втрати об'єднавчого культурного елементу. Представник громадської ініціативи «Ми хочемо вчитися» Вальтер Шоєрль застерігає: так недалеко і до поширення неписменності серед людей.