Закон і Бізнес


Посаджу. Недорого

Місця позбавлення волі братимуть в оренду


№51 (1141) 21.12—27.12.2013
3012

Норвегія попросила свою сусідку Швецію здати їй в оренду тюремні приміщення. Таким чином Норвегія хоче вирішити проблему дефіциту камер, через який доводиться звільняти злочинців.


За даними норвезької поліції, зараз у країні налічується 1,2 тис. злочинців, яким потрібні місця у в’язницях, повідомляє The Local.

Міністр юстиції Норвегії Беатріс Аск направив відповідну пропозицію про оренду тюремних приміщень своїй шведській колезі Андерс Анундсен. «Ми більше не можемо жити в ситуації, що склалася. У наші в’язниці довгі черги, тому ми зв’язалися зі шведською стороною, щоб обговорити, чи можна нам орендувати в них місця», — заявив він.

Цей крок стане проміжним заходом, підкреслив міністр. У перспективі вирішено побудувати нові в’язниці, проте на це потрібен час. Уряд Норвегії вважає таку пропозицію взаємовигідною для обох держав. Здавати в оренду місця позбавлення волі можуть уже в 2014 році, відзначають місцеві ЗМІ.

Норвегія — не перша країна, яка просить у Швеції здати в оренду тюремні приміщення. У 2010 році Бельгія відправила 500 своїх громадян відбувати тюремний строк за кордон. За оренду приміщення й утримання в’язнів Бельгія заплатила Швеції €30 млн (близько 330 млн грн.).

Голова виправно-тюремного відомства Швеції Нільс Оберг заявив, що в країні спостерігається тенденція до зменшення кількості в’язнів. «Тепер у нас є можливість закрити частину інфраструктури, якої ми на даний момент не потребуємо», — підкреслив він. Цього року Швеція вже закрила 4 тюрми у зв’язку зі зменшенням кількості в’язнів.