Закон і Бізнес


Кабмін дозволив не платити за послуги ЖКХ


12.12.2013 12:12
3455

Плата за послуги з утримання житла та прибудинкових територій в Україні стане менше, якщо у сервісі були зриви або він надавався в неповному обсязі.


Кабінет Міністрів України затвердив Порядок проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні або надання не в повному обсязі.

Про це виданню «Закон і Бізнес» повідомили у прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Постанова уряду має забезпечити здійснення права споживачів платити менше за послуги ЖКГ при настанні умов, визначених порядком документа, вважає глава Мінрегіонбуду Геннадій Темник. За словами міністра, чинним законодавством визначено обов'язок виконавця, виробника послуги, проводити перерахунок розміру плати за ЖКГ-послуги в разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі.

Все ж, в обумовленому документі Кабміну, єдиних вимог до процесу здійснення утримання будинків та належного перерахунку, не встановлено. Тому Мінрегіон надав свою систему дій.

Новий порядок визначає обов'язок виконавця вести облік доходів і витрат, кількісних і якісних показників надання послуг по кожному будинку і кожної складової тарифу окремо і обов'язок інформувати споживачів про структуру і склад фактично понесених витрат, обсяг виконаних, запланованих робіт, а також про здійснення перерахунку. Також порядок встановлює, яким чином проводити перерахунок за умови отримання від споживачів актів-претензій та визначає умови, при яких перерахунок не проводиться.

Закон і Бізнес