Закон і Бізнес


Між першою та другою

Щоб не жити в бідності, потрібно стати молодшою дружиною


№51 (1141) 21.12—27.12.2013
3493

У Алма-Аті близько 10% усіх шлюбів, укладених у мечеті, становлять так звані шлюби з токал, тобто молодшою дружиною. Багато дівчат, обираючи між коханням і грошима, свідомо зупиняються на другому.


Після розпаду СРСР у 1991 році прірва між багатими й бідними сприяє відродженню в Казахстані полігамії, що стала статусним символом для заможних чоловіків і порятунком від бідності для молодих жінок. Юридично полігамія незаконна, але за неї не передбачено покарання.

Починаючи з 2001 року казахстанські законодавці намагалися легалізувати багатоженство принаймні двічі, остання спроба була зроблена в 2008-му. Проте жінки-парламентарі зажадали внести до закону поняття «поліандрія» (багатомужжя. — Прим. ред.).

Згідно з опитуванням близько 41% казахстанців виступають за легалізацію багатоженства. 26% висловлюються проти, 22% все одно, а 11% назвали цей законопроект «марною тратою часу, оскільки ця практика вже існує».

При цьому Духовне управління мусульман Казахстану вважає, що коли чоловік хоче мати другу дружину, його перша (старша) дружина повинна бути присутньою при релігійному обряді, щоб забезпечити згоду обох сторін.

Багато дівчат, не роздумуючи, ставлять на перше місце своє матеріальне благополуччя, пише Independent. Ледве зводячи кінці з кінцями, оплачуючи навчання й житло, вони готові залишити своїх молодих людей заради перспективи стати другими дружинами заможних чоловіків. Адже наймолодша з дружин зазвичай отримує власну квартиру, машину й місячну платню.

Центр соціальних і політичних досліджень вважає основною причиною токалізму те, що умови життя половини населення Казахстану залишають бажати кращого.

Як відзначає письменниця з Алма-Ати Аян Куйдакулова, мати другу дружину тепер так само престижно, як і дорогий годинник Breguet. І дедалі частіше відсутність молодшої дружини стає ганьбою для багатих чоловіків.