Закон і Бізнес


Крайній захід


№50 (1140) 14.12—20.12.2013
3215

Міністри юстиції і внутрішніх справ ЄС погодилися з можливим введенням тимчасового візового режиму з балканськими країнами. Таким чином Євросоюз підтримав ініціативу Німеччини і Франції, стурбованих зростаючим потоком біженців.


Як повідомляє німецький журнал Spiegel, згідно з ухваленим рішенням країни ЄС мають право ввести візовий режим у разі стрімкого збільшення кількості нелегальних іммігрантів або необгрунтованих запитів про надання політичного притулку. Цей захід може бути застосований тільки в крайньому випадку і діятиме півроку.

При цьому європейські країни не зможуть зробити це за власним розсудом. Вони повинні направити до Ради Європи відповідний запит, де його мають підтримати більшість країн — учасниць.

У 2009 р. ЄС скасував візи з такими країнами, як Македонія, Сербія і Чорногорія, а з 2010-го правом вільного в’їзду до країн Євросоюзу користуються також громадяни Албанії та Боснії і Герцеговини. За останній рік кількість біженців із цих країн в Німеччині і низці інших європейських країн стрімко збільшилася, що викликало стурбованість влади цих держав.