Закон і Бізнес


Плати або сідай

ВС РФ дав хапугам 30 днів для погашення штрафу


№49 (1139) 07.12—13.12.2013
3030

Якщо засуджені за корупційні злочини не можуть сплатити штраф ні відразу, ні з розстроченням, їх мають позбавити волі. Таку постанову прийняв пленум Верховного суду РФ.


Згідно з рішенням пленуму відсутність грошей у засудженого не є поважною причиною для прострочення. Штраф (або його частина, якщо надається розстрочення) необхідно сплатити протягом 30 днів після набуття чинності рішенням суду, інакше засудженого вважатимуть злісним неплатником.

Злісним неплатникам, засудженим за корупційні злочини, штраф замінюють на інше покарання за тією самою статтею, при цьому покарання умовним бути не може. Так, ст.290 КК РФ («Одержання хабара») передбачає до 15 років позбавлення волі.

При цьому ВС РФ ухвалив, що засудженим можна надавати розстрочення на термін до 5 років, а при призначенні штрафу потрібно враховувати майновий стан корупціонерів та їхніх сімей. Ця рекомендація суперечить тому, що згідно з КК РФ штраф має бути кратним розміру хабара. Суддя ВС РФ Олена Пейсикова, як повідомляє ІТАР-ТАСС, пояснила, що ця суперечність «перебуває в області законодавчого регулювання».

За словами судді, в 2012 р. засуджені за хабарі сплатили 155 млн руб. штрафу, тоді як мали сплатити 2 млрд. Таким чином, боржники виплатили тільки 7,5% боргу. Часто засуджені, відзначила О.Пейсикова, не мають можливості сплатити штраф, оскільки ніде не працюють і мають неповнолітніх дітей.

Наприкінці жовтня російські депутати запропонували карати за хабарі родичів корупціонерів і людей, які їм дорогі «через особисті взаємини». У Держдуму було внесено законопроект, що дозволяє конфісковувати майно родичів, якщо не буде доведено законність його отримання. Наразі документ розглядають у профільному комітеті.

До корупційних злочинів, крім одержання й давання хабара, належать комерційний підкуп, незаконна участь у підприємницькій діяльності й інші правопорушення.