Закон і Бізнес


«Детектор моральності»

Майже півтисячі осіб стануть у чергу за мантіями. За умови, якщо ВККС не знайде в їхніх біографіях чорних плям


Охочі одягти суддівську мантію намагались упоратись із хвилюванням, адже попереду в них — співбесіда з членами ВККС.

№49 (1139) 07.12—13.12.2013
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3556

Вища кваліфікаційна комісія суддів вирішила: кандидати на посади суддів, які за результатами кваліфікаційного іспиту набрали 60 балів і більше, вважаються такими, що склали екзамен. У цих претендентів з’явився шанс одягти мантію. А попереду в них — співбесіда з членами комісії. Її можуть пройти не всі…


Півбала за пиво

Два місяці претенденти на мантії чекали, коли ж ВККС оголосить результати кваліфіспиту, який відбувся у вересні (9 вересня — анонімне тестування, а 19 та 20 вересня — виконання практичних завдань). Нагадаємо, рік тому, 5 листопада, комісія оголосила про проведення третього добору кандидатів на посади суддів. 20 грудня 2012-го юристи відповідали на питання тесту. А тих, хто успішно подолав перший бар’єр, ВККС направила на спеціальну підготовку до Національної школи суддів. Таких щасливчиків було 632. Однак дві кандидатки з тих чи інших причин відмовилися півроку гризти граніт суддівської науки. Тому спецпідготовку пройшли 630 осіб. У вересні вони та 13 претендентів, які в 2012-му провалили кваліфіспит, доводили, що гідні носити мантію.

І от, нарешті, 28 листопада ВККС згадала й про тих, хто мріє стати служителем Феміди. Спочатку голова ВККС Ігор Самсін повідомив: виникла необхідність провести перерахунок кількості балів, отриманих кандидатами. Адже виявилося, що одне із запитань тесту з адміністративного права, який юристи складали 9 вересня, мало два варіанти відповіді.

«Зважаючи на недолік тестового запитання, з метою забезпечення для всіх кандидатів рівних та об’єктивних умов і дотримання єдиних критеріїв оцінювання результатів кваліфіспиту є необхідність провести перерахунок кількості балів», — зауважив І.Самсін.

Так, усі кандидати незалежно від обраного ними варіанта відповіді на тестове запитання щодо адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ст.178 Кодексу про адміністративні правопорушення «Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді», отримали по 0,5 бала.

«Як бачите, ми не погіршуємо, а покращуємо становище кандидатів: не віднімаємо в них півбала, а додаємо», — наголосив голова комісії.

Скільки треба законників?

Після цього комісія взялася за утвердження мінімального прохідного бала для визнання претендентів на мантії такими, що склали кваліфіспит.

«Бал визначається до моменту персоналізації результатів кваліфіспиту», — зазначив І.Самсін. За його словами, кандидати могли отримати максимум 100 балів. Та найбільший бал, який вони набрали, — 85, найменший — 34,5.

Очільник ВККС нагадав: станом на 28 листопада в резерві кандидатів на посаду судді перебуває 754 особи. 23 грудня комісія проведе конкурс на заміщення 81 вакансії в судах. Тобто 81 кандидат може бути виключений з резерву і рекомендований на зайняття суддівського крісла (залишиться 673 особи).

«До того ж, за інформацією департаменту з питань призначення, обрання та звільнення суддів секретаріату ВККС, у 2014 р. 69 суддів місцевих судів загальної юрисдикції досягнуть 65 років», — повідомив І.Самсін. Тому в резерві може залишитися 604 кандидати.

Також 29 червня 2014-го 37 претендентів будуть виключені з резерву (якщо до цієї дати не отримають рекомендації на зайняття посади судді). Адже відповідно до закону «Про судоустрій і статус суддів» результати кваліфіспиту дійсні протягом 3 років. А в резерві є ще кандидати, які складали екзамен у червні 2011 р. в Одесі.

1 січня 2014 р. має набрати чинності наказ Державної судової адміністрації, відповідно до якого для забезпечення функцій слідчого судді передбачається збільшення кількості суддів місцевих загальних судів на 1176 осіб.

Однак невідомо, чи будуть передбачені в державному бюджеті на наступний рік кошти на штатне розширення храмів Феміди. Цього побоюються й деякі члени комісії. Вони поцікавилися, чи варто зараховувати до резерву велику кількість осіб, адже набрання чинності наказом можуть знову перенести (переносилося вже тричі).

«А якщо завтра дадуть кошти, а нам не буде кого призначити! Ми ніколи не продаватимемо місць, не пропонуватимемо 20 особам 1000 посад. Ні, такого не буде! Повинен бути конкурс і конкуренція!» — наголосив керманич комісії.

Він запропонував визначити прохідними 60 балів. «Ураховуючи необхідність формування дієвого резерву на заміщення вакантних посад, потребу в забезпеченні конкуренції під час проведення конкурсу, беручи до уваги динаміку виникнення вакантних посад, пропоную визначити 60 прохідним балом», — зазначив І.Самсін. «Кваліфікаційники» з цим погодилися.

Так, за попередніми підрахунками, близько 500 осіб можуть потрапити до резерву. До речі, 15 претендентів неправильно зазначили свої коди на власних роботах. Їх окремо викличуть на засідання і з’ясують, де чиє завдання.

Виходить, близько 150 осіб, які складали кваліфікаційний іспит, його провалили. Іншими словами: 24% кандидатів у судді спецпідготовка не допомогла одягти мантію. Виникає запитання: чому всі 630 претендентів успішно пройшли навчання в НШС, а на кваліфіспиті багато хто не впорався із поставленими завданнями? Можливо, критерії оцінювання результатів спецпідготовки потрібно змінити? Сподіваємося, ВККС і НШС вирішать це питання.

А поки що кандидатам у судді залишається побажати удачі, адже на них чекає співбесіда з членами комісії. Там виявлятимуть їхні особисті та моральні якості. Той, хто не пройде «детектора моральності», буде вважатися таким, що не склав кваліфіспиту. До речі, співбесіди з кандидатами розпочнуться вже 9 грудня. Тож, можливо, до нового року ВККС устигне поставити в чергу за мантіями майже півтисячі осіб.