Закон і Бізнес


Шпигунські «штучки»


№49 (1139) 07.12—13.12.2013
3201

Чиновникам у Великій Британії заборонили приймати як подарунки від іноземців електронні пристрої. Спецслужби побоюються за інформаційну безпеку держави.


Керівник британських спецслужб пояснив це тим, що за допомогою цих пристроїв є ризик стати об’єктом прослуховування. На саміті «великої двадцятки», що відбувся в Санкт-Петербурзі, всім учасникам презентували флешки і зарядні пристрої для телефонів. Це викликало підозру у представників італійських ЗМІ. Представник Європейської ради Херман ван Ромпей, повернувшись з саміту до Брюсселя, подаровані пристрої передав співробітникам служби безпеки для огляду і перевірки. Шпигунських «штучок» у них не виявили. Однак Дмитру Пескову, прес-секретареві Володимира Путіна, довелося виправдовуватися.

«Ми і гадки не маємо, про що і про які джерела інформації йде мова, але ми однозначно вирішили, що було зроблено спробу перемістити увагу з реальних проблем», — прокоментував Д.Песков заяву італійської преси.

У свою чергу він заявив про те, що у 2009 році за учасниками саміту «великої двадцятки» в Лондоні велося стеження, і є велика ймовірність, що це здійснювалося за прямим розпорядженням прем’єра Гордона Брауна, а також про те, що американські спецслужби прослуховували щонайменше 35 перших осіб держав, з-поміж них і Ангелу Меркель.