Закон і Бізнес


Про посади, справи та конференцію

РСЗС порадила поквапитися з розглядом справ за старим КПК


Олександр Симонець уважно слухає зауваження Інни Отрош стосовно неоднакового порядку зберігання особових справ суддів.

№48 (1138) 30.11—06.12.2013
МАРІЯ ОПРЕНКО
2925

Кандидати на адмінпосади з більшості областей України заручилися підтримкою Ради суддів загальних судів. Питання щодо кадрів вирішено, але цього не можна сказати про питання технічного забезпечення судів. ДСАУ обіцяє передусім розв’язати проблему, пов’язану з обладнанням для здійснення судочинства в режимі відеоконференції. Порозумілися члени ради й стосовно єдиного порядку зберігання особових справ суддів.


Кандидат повинен усвідомити, на що претендує

Засідання РСЗС відбулось у дещо напруженій обстановці. І не дивно, бо засідання, яке проходило 21 листопада в приміщенні ДСАУ, стало передостаннім у цьому році. Отже, настав час підбивати підсумки та планувати свою діяльність на наступний рік.

Одначе, незважаючи на загальну втому членів ради, питання порядку денного розглядалися за встановленим графіком. Розгляд кандидатур претендентів на адміністративні посади, як завжди, відбувався дуже зосереджено. Члени ради уважно вивчали особові справи законників та ставили досить складні запитання.

Цього разу було небагато випадків, коли на одну адмінпосаду претендувало кілька кандидатів. Проте під час розмови з кандидатами на посаду заступника голови Садгірського районного суду м.Чернівців у голови ради та інших її членів до одного з претендентів виникло багато запитань. Ідеться про Світлану Мілінчук, яка разом із Сергієм Асташевим (до речі, теперішнім заступником голови установи) подала пакет документів як кандидат на заміщення посади. Секретар ради Олена Запорожченко запитала С.Мілінчук про її переваги перед колегою. Та, хоч як дивно, пояснення судді їх не виявили: працює в суді менше за С.Асташева та має менший досвід. Однак жінка запевняла, що має авторитет у колективі, тому їй запропонували подати документи на заміщення посади. За її словами, вона зможе «привнести в суд щось нове».

«А чи знайомі ви з роботою заступника голови суду? Чи продивлялися для себе, на що саме претендуєте? Бо, за законом, ця посада покладає певні обов’язки на особу, яка її зай­має. І ваше твердження щодо «при­внесення чогось нового» не досить коректне», — зауважила голова РСЗС Інна Отрош.

Питань до іншого кандидата було набагато менше. Вони, зокрема, стосувалися розгляду справ у суді та навантаження в процентному вигляді на заступника голови. С.Асташев пояснив, що через невелику чисельність суддів навантаження в усіх однакове. Заступник голови працює на рівні з іншими. Після короткочасної закритої наради стало очевидним, що досвід і професіоналізм узяли гору — члени ради надали перевагу С.Асташеву.

Цього разу на адміністративні посади претендували кандидати з багатьох регіонів України. Законники з Донецької, Сумської, Черкаської, Чернівецької, Миколаївської, Закарпатської та Львівської областей заручилися підтримкою ради. Питання, на які частіше за все доводилося відповідати претендентам, стосувалися стану розгляду кримінальних справ за старим КПК. Найбільше членів ради турбувало, чи є в судах нерозглянуті справи, за якими особа перебуває під вартою. РСЗС висловила переконання, що тримання за гратами впродовж тривалого часу є неприпустимим. З’ясувалося, що в більшості судів таких справ уже немає, а ті, які ще залишилися, за словами суддів, будуть розглянуті не пізніше середини січня наступного року.

Відеоконференцзв’язок заслуговує на довіру

Вивчення обставин проведення судового засідання в режимі відеоконференції почалося з доповіді заступника голови ДСАУ Віталія Положишника. Він звернув увагу представників ради на те, що навчання працівників апарату судів проводиться по всій Україні. Найближчим часом буде створено так званий кол-центр із технічної підтримки, куди працівники апарату звертатимуться для отримання допомоги.

В.Положишник озвучив статистичні дані стосовно впровадження системи відеоконференцзв’язку. Наразі місцевими судами проведено близько 3500 таких сеансів, а апеляційними — близько 2000. Проте ДСАУ вважає таку кількість незначною, оскільки впровадження системи проходило нерівномірно та поетапно.

Необхідним заходом В.Положишник уважає впровадження програми проведення відеоконференцзв’язку. Вона узгодить роботу системи в цілому. Календар проведення відеоконференцзв’язку дасть змогу планувати проведення засідань з урахуванням певного графіка. Це допоможе уникнути технічних і системних збоїв, накладок у програмі, а також підвищить якість зв’язку. «Програма, яка створила для нас можливість проводити засідання на відстані, безумовно, спрощує порядок здійснення правосуддя. Вона допомагає економити час і бюджетні кошти, що є ще одним доказом доцільності її впровадження», — зазначив В.Положишник.

Одначе, з прикрістю зауважив представник ДСАУ, не всі суди активно використовують такий спосіб проведення судового засідання. «Перш за все тут відіграє роль небажання учасників процесу використовувати нові можливості. Багато громадян звикли до традиційного ведення процесу й не завжди довіряють технічним новаціям, а дехто й узагалі їх боїться. Проте ми впевнені, що перспектива в системи є, і вже незабаром її використання пошириться», — спрогнозував заступник голови ДСАУ.

Особові справи повинні зберігатись у суді

Як з’ясувалося під час засідання, у більшості судів не узгоджено єдиного порядку зберігання особових справ суддів і працівників апарату. Хтось вирішив, що їм місце в ДСАУ, хтось продовжує зберігати їх безпосередньо в приміщенні суду.

На цю проблему звернула увагу голова РСЗС І.Отрош. «На мою думку, особові справи повинні зберігатись у суді, а вже потім направлятися до архіву. У нас були пропозиції з цього приводу, ми їх направили в ДСАУ», — проінформувала вона. На переконання очільниці ради, проблема зберігання особових справ дуже актуальна, бо для вирішення більшості соціальних питань, таких як нарахування пенсії чи соціальної допомоги, необхідно піднімати особові справи. А через різну практику суддям важко визначитися, де шукати необхідну інформацію.

Члени РСЗС погодились із зауваженням свого голови та пригадали, що у 2005 році ДСАУ робила спробу запровадити комп’ютерну систему обліку кадрів. На кожного суддю було заведено електронну картку, до якої вносилися необхідні дані стосовно його кваліфікації та стажу. Ці відомості були у відкритому доступі. Одначе з невідомих причин ДСАУ припинила ведення цієї програми, і мережа на сьогодні не працює.

«Багато судів ліквідуються, особові справи зберігаються в управліннях юстиції. А деякі управління, зокрема в Івано-Франківській області, ці справи просто знищують», — доповів член ради Павло Гвоздик. Звісно, така інформація викликала обурення суддів. Тому рада проголосувала за зберігання особових справ суддів безпосередньо в судах, а після відставки — в архівних установах. Свої пропозиції щодо розглянутого питання РСЗС вирішила направити в ДСАУ.

Також було визначено дату проведення конференції суддів загальних судів. Члени ради, підтримавши пропозицію свого голови, вирішили провести цей захід 27 лютого наступного року.

З рішеннями РСЗС, ухваленими 21 листопада, можна ознайомитися на стор.20.