Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 48 (1138). Анонс публікацій


29.11.2013 13:18
2890

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 48 (1138) від 30 листопада - 6 грудня 2013 р.


18 листопада Вища кваліфікаційна комісія суддів призначила ректором Національної школи суддів Миколу ОНІЩУКА. «ЗіБ» — перше видання, якому вдалося поспілкуватися з новим керівником установи. Так, Микола Васильович розповів, що пропонуватиме, аби претенденти на мантії проходили не піврічну, а півторарічну спеціальну підготовку в НШС. Ще в його планах — домогтися, щоб сертифікати про підвищення кваліфікації отримували тільки ті судді, які успішно пройшли перепідготовку. А ті, хто прогуляв навчання, мають залишитися без частини зарплати.

Новий закон «Про прокуратуру» може бути прийнятий найближчим часом, а системі господарських судів варто готуватися до змін. Про це заявив радник Президента України Андрій ПОРТНОВ, відповідаючи на запитання, які кореспондентові «ЗіБ» удалося поставити йому під час заходу, приуроченного святкуванню Дня працівників прокуратури в ГПУ.

Ще до набуття чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс потрапив під шквал обговорень. Розробники запевняли, що Україна отримає новий закон, який ефективно працюватиме. Проте були й такі, хто стверджував: документ потребує багатьох доопрацювань і не «проживе» й кількох місяців, як тільки його почнуть застосовувати на практиці. Утім, у листопаді цього року КПК відзначив річницю з дня набуття чинності. Звичайно, не обходилося без питань у ході роботи, але й про великі неприємності не доводилося чути. Крім того, про КПК схвально відгукуються іноземні правники. Нещодавно по досвід у розробленні кодексу приїздила делегація парламентарів із Казахстану. Подробиці читайте у статті «Гідний зразок».

Конституційний Суд ухвалив останнє рішення з низки подань, які стосувались оскарження положень закону «Про судоустрій і статус суддів». Цього разу аналізу на конституційність піддавалися норми стосовно умов виплати вихідної допомоги, її оподаткування, а також інших соціально-побутових гарантій, які надаються суддям. Про це – в матеріалі «Обмеження залишилися в силі».

Завдання за стратегічним планом розвитку судової влади виконуються. Державна судова адміністрація обіцяє завершити рік з розробленими трьома інструкціями з діловодства. А Національна школа суддів підвищує свій статус та рівень викладання, що впливає на професійний розвиток суддів. Детальніше – в публікації «Вихід у медіапростір».

Кандидати на адмінпосади з більшості областей України заручилися підтримкою Ради суддів загальних судів. Питання щодо кадрів розв’язано, але цього не можна сказати про питання технічного забезпечення судів. ДСАУ обіцяє передусім розв’язати проблему, пов’язану з обладнанням для здійснення судочинства в режимі відеоконференції. Порозумілися члени ради й стосовно єдиного порядку зберігання особових справ суддів. Детальніше дізнаєтесь у статті «Про посади, справи та конференцію».

Круглий стіл об’єднав суддів адміністративних судів, представників податкових органів та науковців. Учасники заходу обговорили проблеми, що виникають під час розгляду позовів про внесення змін до податкового обліку, а також наголосили на відмінностях процесуальних наслідків у разі закриття провадження у справі та при відмові в задоволенні позову. Про підсумки роботи читайте у публікації «Прерогатива — за КП».

На особисте запрошення голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія Чорнобука цю установу відвідав суддя Європейського суду з прав людини ad hoc, доктор юридичних наук, член-кореспондент НАПрН України, керівник відділу верховенства права координатора проектів ОБСЄ в Україні Станіслав ШЕВЧУК. Він розповів про основні пріоритети в роботі координатора проектів ОБСЄ в Україні, роль Кримінального процесуального кодексу в правовій реформі, ключові аспекти діяльності ЄСПЛ, а також про те, чого бракує українським суддям.

Водіям, які сідають за кермо після чарки, доведеться сплачувати більші штрафи. Нардепи пояснюють зміни необхідністю зменшити кількість ДТП, але експерти сумніваються, що самим лише ударом по кишені порушників удасться суттєво покращити ситуацію на дорогах. Детальніше – у статті «Алкоголь зросте в ціні».

Чергове засідання Ради адвокатів України пройшло рекордно швидко — члени РАУ за 2 год. устигли обговорити 11 питань порядку денного і прийняти щодо них рішення, адже на той самий день була призначена святкова конференція, присвячена річниці з дня створення Національної асоціації адвокатів України. Членам РАУ вдалося розглянути кілька звернень: наприклад, за одним із них було ухвалено рішення про те, що член органу адвокатського самоврядування, чиє право на заняття адвокатською діяльністю було припинене у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення, не може бути поновлений на посаді, а також знову працювати в цьому органі. Про це читайте в матеріалі «Святкові роз’яснення».

Напередодні від’їзду на Вільнюський саміт Президент Віктор Янукович привітав колектив органів прокуратури з професійним святом, яке цього року представники наглядового органу вирішили відсвяткувати завчасно — 27 листопада замість 1 грудня. У своїй промові він зазначив, що Кримінальний процесуальний кодекс став фундаментом реформування прокурорської системи. Детальніше дізнаєтесь в публікації «Привітання для нагляду». 

Закон і Бізнес