Закон і Бізнес


Митниця не контролює «добро»


№48 (1138) 30.11—06.12.2013
3235

Прокуратура Київської області виявила числені порушення Митного кодексу при здійсненні проваджень у справах про недотримання митних правил службовими особами Київської митниці.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі прокуратури, митники, незважаючи на те, що прокуратурою області в поточному році в поданні вже зверталась увага на недотримання вимог до змісту протоколів про порушення митних правил та винесених за результатами їх розгляду постанов, і надалі продовжують порушувати законодавство.

Неякісне складання ними протоколів призводить до подальшого закриття судами справ за відсутності складу правопорушення. Посадовці не контролюють і сплату штрафів відповідно до постанови та коштів згідно з мировими угодами. Гроші надходять на рахунок митниці, а не до державного бюджету.

Не в повній мірі налагоджено взаємодію з органами державної виконавчої служби при передані майна, конфіскованого за рішенням судів, та розпорядженні ним. На митному складі знаходиться вилучене за протоколами про порушення митних правил майно ще з 2010—2011 рр., однак заходи щодо отримання рішень судів про його конфіскацію чи повернення особі, яка притягалась до адміністративної відповідальності, не вживаються.

Неналежним чином організовано й роботу з розгляду звернень громадян. Встановлено, що в порушення вимог закону «Про звернення громадян» заяви не фіксувалися в журналі реєстрації звернень громадян, а заявникам не надавалися відповіді. Крім того, не дотримується 15-денний строк розгляду звернень, що не потребують додаткового вивчення.

За результатами перевірки прокуратурою області начальнику Київської митниці внесено відповідне подання, що перебуває на розгляді.