Закон і Бізнес


Підстава буде одна


№48 (1138) 30.11—06.12.2013
4800

Парламентар пропонує роз’яснити, в яких випадках провадження в справі про адміністративне правопорушення неможливим.


Як відзначає нардеп Юрій Мірошниченко (фракція Партії регіонів), ст.247 Кодексу про адміністративні правопорушення визначено перелік обставин, за наявності яких провадження у справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато або підлягає закриттю. Серед таких — «відсутність події і складу адміністративного правопорушення».

Вищезазначена норма передбачає насамперед випадки відсутності самої події, що могла б бути розцінена як адміністративне правопорушення. Крім того, до цього пункту включені випадки, коли подія була, але відсутній склад адміністративного правопорушення.

Разом з тим таке формулювання, на думку парламентаря, формально виключає можливість закриття справи за відсутністю складу правопорушення. «Адже треба водночас встановити й відсутність події правопорушення, та навпаки. Оскільки ж відсутнім може бути тільки одне — або склад, або подія, буквальне тлумачення норми позбавляє права закривати провадження на його підставі», — пояснює нардеп.

Тому Ю.Мірошниченко підготував законопроект «Про внесення зміни до статті 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно обставин, що виключають провадження в справі про адміністративне правопорушення» (№3628), яким як обставину, що виключає провадження пропонується прописати «відсутність події адміністративного правопорушення або відсутність у дії чи бездіяльності складу адміністративного правопорушення».