Закон і Бізнес


Страшна таємниця


№48 (1138) 30.11—06.12.2013
2971

Уряд Японії вирішив посилити покарання за розголошення державної таємниці. Якщо нині за обнародування секретних даних загрожує максимум 1 рік в’язниці, то згідно із законопроектом покарання буде збільшено в 10 разів.


У документі пропонується наділити Кабінет міністрів і керівників органів виконавчої влади повноваженнями, що дозволяють їм самостійно визначати, витікання якої інформації становить загрозу національній безпеці, пише японська газета Asahi Simbun. Зокрема, секретними будуть кілька сфер державної діяльності: дипломатичні відносини, контррозвідка й боротьба з іншими злочинами, а також запобігання терактам.

Цією інформацією повинні володіти тільки державні службовці, представники поліції та особи, що працюють за держконтрактом. Відповідно до законопроекту за розголошення секретних даних їм загрожуватиме до 10 років тюрми. На цей момент покарання за розголошення держтаємниці для більшості осіб зазначених категорій обмежується 1 роком позбавлення волі. Виняток становлять тільки військові, яким за такий злочин загрожує 5 років буцегарні (10 років, якщо вони розкрили інформацію, отриману від армії США).

Критики законопроекту відзначають, що його формулювання можна трактувати вкрай широко, тому ухвалення документа загрожує свободі слова. Серед невдоволених — журналісти, які бояться, що він завадить їм отримувати інформацію про роботу держапарату.

У Японії почалися акції протесту проти ухвалення даного акта. Зокрема, на вулиці Токіо вийшли тисячі демонстрантів, котрі вимагають від уряду відмовитися від цієї ініціативи.