Закон і Бізнес


Рейтинг на «клонах»

Берлусконі та білоруські водії можуть допомогти українській Феміді


№46 (1136) 16.11—22.11.2013
МАРИНА ЗАКАБЛУК
34148

Усі загальні суди діляться на своїх веб-сторінках інформацією з колегами та громадянами. Проте складається враження, що деякі з них наповнюють сайти для годиться та просто копіюють повідомлення з різних інформаційних ресурсів. Так, на сторінках судів з’являється інформація про колишнього італійського прем’єра та білоруських водіїв у стані алкогольного сп’яніння. А чи таких новин чекають від судів?


Про активацію забули

У жовтні жоден із загальних судів не забував наповнювати інформацією свій веб-сайт. Однак до цього часу не вдається вирішити проблему — деякі храми Феміди ніяк не можуть активувати розділ «Список справ, призначених до розгляду». До речі, ця рубрика популярна серед відвідувачів сайтів судів, адже сторони у справі передусім цікавить саме така інформація: в який день і о котрій годині володар мантії вирішуватиме їхній спір.

Так, у серпні цей розділ не активували 23 суди (серед них — Апеляційний суд АР Крим), у вересні — 18 (у тому числі апеляційні суди Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Полтавської областей), у жовтні — 4 (2 з них — апеляційні суди Закарпатської та Івано-Франківської областей). До речі, всі столичні установи цей розділ активували.

Уже кілька місяців поспіль у рейтингу найбільш популярних веб-сайтів пальму першості тримає сторінка Приморського районного суду м.Одеси. Цікаво, що до двадцятки сайтів, які мають попит серед користувачів, уходять сайти 4 судів Одещини і 10 — Київщини (у тому числі сайти 7 столичних райсудів). 51 суд (7,8%) із 658 в минулому місяці розмістив усього по одній новині.

Інтернет є не в усіх

Очевидно, що популярність веб-сторінки суду залежить не від кількості розміщених повідомлень. Адже, наприклад, у жовтні на сайті Кілійського районного суду Одеської області з’явилася тільки одна новина — «Судова повістка в електронному вигляді». А сайт установи за цей період переглянули аж 10239 разів (він опинився на 2-му місці в рейтингу популярності). Найчастіше відвідувачі «кликали» на розділи: «Зразки заяв», «Головна сторінка» і, як не дивно, «Новини».

На веб-сторінку Вінницького міського суду Вінницької області, де в жовт­ні розміщено 189 повідомлень, заходили 4726 разів (16-е місце в рейтингу). Виходить, немає прямої залежності між кількістю розміщених на сайті повідомлень та кількістю переглядів сторінки суду.

Один із храмів Феміди знайшов пояснення того, чому старання деяких судів не отримують належної оцінки інтернет-користувачів. Так, Перевальський районний суд Луганської області здійснив узагальнення стану інформаційного наповнення й функціонування свого офіційного веб-сайту за період 1.01—1.10.2013.

«За результатами проведених моніторингів веб-сайтів загальних судів виявлено низький рівень рейтингу популярності веб-сайту суду та статистики перегляду його користувачами на порталі «Судова влада». Це зумовлено насамперед тим, що Перевальський район складає 3 міста, 10 селищних і 26 сільських населених пунктів, тобто більшість населення обмежені щодо можливості доступу до мережі Інтернет», — ідеться в узагальненні.

Для підвищення рейтингу Перевальський райсуд Луганської області опублікував у одній з газет оголошення. У ньому зазначалося, про що можуть дізнатися громадяни, користуючись сайтом. «Це дало результат, рейтинг популярності дещо зріс, і в серпні 2013 року суд увійшов у топ-50 рейтингу популярності веб-сайтів загальних судів, посівши 48-е місце з кількістю переглядів — 5093», — наголошується в узагальненні.

У жовтні на веб-сторінці цієї обителі Феміди було розміщено 200 пові­домлень. Здебільшого суд інформує про події, пов’язані з його діяльністю: про оперативні наради законників, їх участь у семінарах тощо. Тобто новини установи автентичні, і в них ідеться про результати роботи саме Перевальського райсуду Луганської області. Повідомлення не вирвано з контексту.

«Використовуючи можливості мережі Інтернет, Перевальський районний суд забезпечує достовірність, відкритість і доступність інформації про діяльність суду, що є неодмінною умовою у відправленні правосуддя, забезпеченні довіри суспільства до судової влади та зміцненні її авторитету і сприяє підвищенню ефективності та прозорості діяльності суду в цілому», — резюмується в узагальненні.

Як Берлусконі допомагає судам

Цікаво, а новини про колишнього прем’єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі теж покликані підвищити ефективність і прозорість в діяльності української Феміди? «До чого тут екс-чиновник?» — запитаєте ви. А ось до чого: деякі суди займаються «клонуванням» новин. Іноді вони пишуть не власні, оригінальні повідомлення, а копіюють новини з інших інформаційних ресурсів. Часто таким грішать обителі Феміди, які розміщують на своїх сайтах велику кількість повідомлень.

Так, окрім сайту Перевальського райсуду Луганської області, до п’ятірки сайтів-лідерів за кількістю розміщених повідомлень уходять веб-сторінки: Березівського районного суду Одеської області (214 повідомлень), Єнакіївського міського суду Донецької області (217), Ковпаківського районного суду м.Сум (226), Ленінського районного суду м.Севастополя (290).

Якою інформацією наповнюють ці установи власні сайти? Наприклад, на веб-сторінці Березівського районного суду Одеської області лише одна новина безпосередньо стосується діяльності інституції — привітання від імені голови суду з Днем юриста.

Є на сайті новини з такими назвами: «Тепер долари можна купувати без паспорта», «До РАЦСів можна записатися через Інтернет», «У Білорусі в п’яних відбиратимуть авто. Назавжди», «Берлусконі обмежили в правах», «У Раді суддів адмінсудів розподілили обов’язки».

Безперечно, громадянам і володарям мантій цікаво знати, що відбувається в Україні та світі. Але ж, мабуть, у сайтів храмів Феміди інше призначення? Навіщо їх «засмічувати» інформацією, яка не стосується діяльності конкретного суду та ще й скопійована з інших інтернет-ресурсів? Звичайно, є загальна інформація (наприклад, про фінансування судової системи, про добір кандидатів на посади суддів), яка цікава всім судам. Такі повідом­лення не викликають подиву. А от стосовно С.Берлусконі  питання спірне. Може, це й допоможе судам налагодити комунікацію зі ЗМІ та громадянами. А от чи допоможе підвищити довіру громадян до українського правосуддя?

«Буває важлива інформація, яку варто розміщувати на сайтах. Але що занадто, то не здорово. Сайт суду — не сайт новин», — так написав один працівник апарату суду, який взяв участь в інтернет-опитуванні, проведеному «ЗіБ». «Раніше ми публікували дійсно щось цікаве з життя суду. Нині ж змушені заповнювати «безглуздою інформацією», щоб апеляційний суд «не покарав» за ненаповнення сайту», — відповів інший користувач.

Виходить, суди «клонують» новини лише для годиться?

Закидали цифрами

Ще є суди — любителі статистики. Наприклад, Єнакіївський міськсуд Донецької області. Більшість новин на його сайті за жовтень — інформація про кількість кримінальних, цивільних, адміністративних справ та справ про адміністративні правопорушення, які надійшли до суду та які він розглянув за день. А також «інформація про кількість апеляційних скарг на рішення Єнакіївського міськсуду» станом на кожен день. І всі ці повідомлення однакового змісту: «Станом на 25.10.2013 у Єнакіївському міськсуді розглянуто 8182 цивільні справи», «Станом на 28.10.2013 до Єнакіївського міського суду надійшло 1495 кримінальних справ».

Ленінський райсуд м.Севасто­поля теж іноді захоплюється оприлюдненням такої інформації: чи не щодня звітує про кількість документів, що надійшла до них. Безсумнівно, такі відомості стосуються діяльності храму Феміди. Головне в поданні цієї інформації — не переборщити.

«Деякі суди штучно підвищують свій рейтинг. Навіщо щоденно друкувати в новинах кількість справ, які надійшли за день? Кого цікавить прос­то кількість? Це називається писати абищо», — обурюється один із читачів нашого видання. Важко з ним не погодитися.

Ще один нюанс — потрібно пам’ятати, для чого на сайті суду розміщуються новини. Як вам повідомлення про те, що голова одного зі столичних храмів Феміди взяла участь у нараді голів райсудів м.Києва? Можливо, варто було б не просто констатувати факт, що така подія відбулась, а написати, які питання вирішували на цьому заході, що є актуальним для судів столиці. Така інформація, мабуть, була б кориснішою для громадян.

Без правил не обійтися

Моніторинг інформаційного наповнення веб-сторінок судів — це, звичайно, великий крок уперед у налагодженні комунікації Феміди зі ЗМІ громадськістю. Але ж не слід забувати про якісне наповнення сайтів. Можливо, слід встановити відповідні правила, якими повинні керуватися суди при розміщенні повідом-
лень.

Так, варто було б рекомендувати храмам Феміди не займатися «клонуванням» новин, а створювати свої, унікальні. Наприклад, про те, що суд розглянув цікаву справу або вперше застосував нову норму процесуального закону. Варіантів — безліч. Якщо ж повідомлення запозичуються з інших інтернет-ресурсів, то мають бути важливими для всієї судової системи.

Напевно, громадянам важливо знайти на сайті суду інформацію, корисну саме для них. На веб-сторінках суду слід розміщувати якнайбільше оригінальних відомостей. Адже кожній установі має бути що розповісти громадянам про свою діяльність. А займатися копіюванням чужих новин — це виконувати роботу для годиться. Мабуть, краще написати одну новину, але якісну й затребувану.