Закон і Бізнес


«Недбала» втеча

Хто допоміг Мельнику й чому більшість «домашніх арештантів» в Україні не носять браслетів?


№46 (1136) 16.11—22.11.2013
АНТОН ПРЯНИКОВ
3516

У справі про службову недбалість двох працівників міліції, що допустили втечу з-під домашнього арешту одіозного ректора податкової академії Петра Мельника, яку зараз розглядає Броварський районний суд Київської області, — новий поворот. Після допиту свідків стало ясно, що П.Мельник зміг утекти через те, що ті, хто його охороняв, не знали, як користуватися складним обладнанням.


Спочатку суд допитав менеджера з роботи з ключовими абонентами компанії Benish GPS Ukraine Олену Сімакову. Ця компанія у 2012—2013 рр. поставила МВС системи електронного моніторингу, розробником яких є ізраїльська компанія 3М Electronic Monitoring. Спочатку передбачалося, що інформаційний сервер знаходиметься в Ізраїлі, але потім у МВС усвідомили ризики і вимагали розмістити його в Україні. 7 серпня один з таких браслетів одягли на руку П.Мельника. Як пояснила О.Сімакова, система являє собою мобільний контрольний пристрій, браслет, а також програмне забезпечення, сервер і пункт контролю. Браслет сигналізує про дії контрольованої особи на мобільний пристрій, який за допомогою Інтернету передає дані на сервер, а потім — на стаціонарні пункти контролю, встановлені в чергових частинах райвідділів міліції. У мобільний пристрій вставляється звичайна сім-карта, за допомогою якої з контрольованою особою може бути встановлений зв’язок.

Як повідомила суд О.Сімакова, її компанія зобов’язалася лише постачати МВС системи контролю, але не навчати правоохоронців особливостям роботи з ними. За її словами, працівники Києво-Святошинського райвідділу попросили показати, як працює обладнання: «Вранці 5 серпня я приїхала в райвідділ і показала міліціонерам опції системи».

З’ясувалося також, що перший сигнал із браслета надійшов 8 серпня о 16.21. Прилад зафіксував «порушення контакту з тілом». Проте приблизно за годину сигнал відновився. За словами Олени Сімакової, це могло означати, що браслет був слабо закріп­лений на руці. Протягом вечора на пункт контролю кілька разів надходили тривожні сигнали. О 21.21 контакт знову зник, о 21.35 було зафіксовано переміщення браслета, але контакт із тілом уже не відновився.

Наступним, кого допитали, був старший інженер зв’язку відділу матеріального забезпечення ГУ МВС у Київській області Ігор Ганенко. «Я запропонував П.Мельнику надіти брас­лет на ногу, він спочатку погодився, але потім сказав, що йому незручно ходити з ним у шортах. П.Мельник попросив не затягувати браслет сильно, оскільки йому ставлять крапельниці. Втім, зрештою я нормально зафіксував браслет», — передає «Коммерсант» слова І.Ганенка.

«Ми рекомендували одягти брас­лет на ногу. Для ніг він і зроблений, оскільки там складніше його зняти», — заявила О.Сімакова. За її словами, одягаючи браслет на руку, слід було змінити конфігурацію сигналів, що на місці зробити неможливо. «Я не знав цього», — чесно зізнався старший інженер.

Під час допиту з’ясувалося, що І.Ганенко протягом 2013 року кілька разів проводив інструктаж з обслуговування системи, не знаючи всіх тонкощів роботи пристрою. О.Сімакова також зізналася, що й сама не повніс­тю розбирається в роботі системи. Що ж тоді говорити про рядових міліціонерів, які мали стежити за місцезнаходженням П.Мельника? Саме так уважають адвокати обвинувачених. Правда, державний обвинувач Андрій Матвіяс дотримується іншої думки й заявляє, що показання свідків «нічого не змінюють».

Швидше за все, цей випадок уже став уроком для МВС, і його працівники навчилися поводитися з електронним обладнанням. Адже без нього використання такого перспективного запобіжного заходу, як домашній арешт, стає проблематичним. Тим часом, за інформацією ГПУ, цього року МВС уже придбало 527 комплектів спеціального обладнання електронного стеження за «домашніми арештантами». Щоправда, поки що з 4500 узятих під домашній арешт браслети одягли всього на 129. Очевидно, за іншими стежать за допомогою старих дідівських способів, але в такому випадку гарантувати, що вони не втечуть, ще складніше.