Закон і Бізнес


Рік покращеної якості

У ВГС констатували зменшення кількості оскаржених і скасованих рішень


На початку конференції Віктор Татьков привітав з днем народження голову Дніпропетровського апеляційного господарського суду Надію Величко.

№46 (1136) 16.11—22.11.2013
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
3718

На IV конференції суддів господарських судів обговорювали як шляхи усунення певних недоліків у своїй роботі, так і успіхи, яких удалося досягти. Цього року підвищилась якість здійснення правосуддя, а сторони, як правило, не оскаржують рішень судів першої інстанції. На думку «господарників», це насамперед говорить про велику довіру до суду.


Відсоток довіри

Як відзначив голова Вищого господарського суду Віктор Татьков, проведення конференції суддів господарських судів дозволяє підбити певні підсумки роботи й визначитись із напрямами подальшої діяльності.

Протягом 9 місяців цього року, доповів В.Татьков, розглянуто понад 160 тис. звернень суб’єктів господарювання, що на 17,6% більше, ніж за аналогічний період попереднього року. При цьому переважна більшість (83%) рішень суддів першої інстанції набирають законної сили відразу після закінчення строку, встановленого для подання апеляційної скарги. «Тобто лише в 17% випадків одна зі сторін не погоджується з рішенням. Це дуже гарний показник, коли 83 зі 100 суб’єктів господарювання, які звернулися до суду, довіряють тим рішенням, які він виносить», — наголосив В.Татьков. За його словами, ці цифри вказують на те, що судді можуть розв’язувати спори таким чином, що сторони розуміють справедливість і безальтернативність рішення.

Водночас, констатував голова ВГС, за наслідками розгляду апеляційних і касаційних скарг зменшилася кількість змінених і скасованих рішень, ухвалених першою інстанцією. У середньому в апеляційному порядку змінюється та скасовується 2,6% судових рішень, а в касаційному — 8,4% актів апеляційної інстанції.

Разом з тим досить високим залишається показник оскарження вердиктів апеляційних судів. За 9 місяців до ВГС надійшло майже 15 тис. касаційних скарг, якими оскаржено 46,9% рішень апеляційних судів. «Ця цифра досить значна, але це ті сторони, які йдуть до кінця й потім намагаються, щоб їхні спори розглянув ще й Верховний Суд», — відзначив В.Татьков. Щоправда, певні позитивні тенденції відзначаються й тут — порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість таких звернень скоротилася приблизно на 15%.

Голова ВГС відзначив, що якість здійснення правосуддя оцінюється насамперед за відсотком скасованих вердиктів, але разом з тим слід працювати і над забезпеченням доступності правосуддя, скороченням фактичних строків розгляду справ, формуванням єдиної та однозначної практики.

Важливе значення, підкреслив В.Татьков, має й надання методичної допомоги судам нижчого рівня, у тому числі під час проведення круглих столів, семінарів, нарад. Адже на таких заходах розглядають назрілі питання.

«Вагоме значення має організація роботи кожного окремого суду. Від кожного вашого рішення залежатиме імідж не лише конкретної установи, а й судової системи в цілому», — звернувся В.Татьков до голів судів.

Є куди рости

Присутній на конференції голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович відзначив, що робота господарських судів є найбільш стабільною серед судів загальної юрисдикції. Досягненнями ж «господарників» є якісний склад та гнучке реагування на зміни законодавства.

Разом з тим, наголосив О.Лаври­нович, бажано, щоб статистика діяльності господарських судів була не тільки найкращою, а й продовжувала поліпшуватися. Всі підстави для цього, переконаний очільник ВРЮ, є.

«Слід розуміти, яке високе суспільне очікування від суддів господарських судів і наскільки вони відповідальні за інвестиційний клімат у державі. Від того, як якісно здійснюватиметься робота щодо захисту тих, хто вкладає свої кошти в розвиток держави, залежатиме інтенсивність приходу інвестицій», — підкреслив керівник ВРЮ.

Про зусилля, спрямовані на вдосконалення роботи, розповів голова Ради суддів господарських судів Артур Ємельянов. Так, орган самоврядування здійснює контроль за організацією діяльності господарських судів. «Це дає змогу оцінити загальний стан роботи суду, виявити недоліки й дати рекомендації щодо шляхів їх усунення», — відзначив очільник ради.

Особливу увагу А.Ємельянов звернув на ті випадки, коли голови місцевих та апеляційних госпсудів заявляють про відсутність належних повноважень, їх зменшення після проведення судової реформи. Цим вони пояснюють неможливість контролю за здійсненням судочинства та роботою апарату судів.

«Законом «Про судоустрій і статус суддів» організація діяльності місцевих та апеляційних судів, контроль за ефективністю діяльності апарату покладено саме на голову суду. Тому посилання на недостатньо виписані в законі повноваження голови не можуть бути виправданням неналежної організації діяльності установи», — підкреслив очільник РСГС. За його словами, необхідною умовою успішної роботи суду є постійний нагляд керівництва за якістю здійснення правосуддя та проведення аналізу причин скасування судових актів як на нарадах, так і з суддями окремо. Також, наголосив А.Ємельянов, не можна забувати й про здійснення контролю за виконанням вимог Господарського процесуального кодексу щодо дотримання строків розгляду справ.

Разом з тим загалом за результатами конференції можна було дійти вис­новку, що господарській системі вдалося суттєво підвищити якість роботи. Так, голова Донецького апеляційного господарського суду Олександр Кулебякін відзначив, що завдяки зусиллям ВГС практика господарських судів вийшла на вищий якісний рівень. «Постанови ВГС зараз для нас є орієнтиром у застосуванні законодавства», — відзначив він. І звернув увагу на те, що в рішеннях касаційної інстанції практично немає подвійної практики, а всі ключові питання не залишаються без роз’яснень ВГС.

Детальніше з перебігом конференції суддів господарських судів ви зможете ознайомитися в наступному числі «ЗіБ».