Закон і Бізнес


Стрільці з малих літ

У Північній Ірландії дітям дозволять використовувати зброю з 12 років


№46 (1136) 16.11—22.11.2013
3922

Міністерство юстиції країни має намір дозволити використання вогнепальної, мисливської і пневматичної зброї з 12 років. При цьому за підлітками під час стрільби дорослі мають здійснювати суворий контроль.


А північноірландське представництво Британської асоціації стрільби й охорони дикої природи (BASC) наполягає на тому, що мінімальний вік слід знизити до 10 років, тобто до віку кримінальної відповідальності. Такої самої позиції дотримується Північноірландська асоціація стрільців і торговців зброєю, повідомляє Бі-Бі-Сі. У 2012 р. під петицією з цією вимогою зібрали понад 3 тис. підписів.

BASC рекомендує дозволити дітям використовувати зброю, але під суворим наглядом дорослих. Зокрема, під час стрільби за підлітком повинна спостерігати людина, який не менш ніж 21 рік і яка має як мінімум 3-річний стрілецький стаж. На думку представників BASC, таким чином дітям з малих літ прищеплюватимуть відповідальне ставлення до використання зброї. Крім цього, передбачені вікові обмеження ставлять жителів Північної Ірландії, котрі займаються стрільбою як професійним спортом, у невигідне становище, оскільки їм доводиться приступати до тренувань пізніше, ніж суперникам з інших країн.

Проти зниження вікових обмежень виступає феміністська благодійна організація Women’s Aid. Закони про зброю слід зробити більш жорсткими, оскільки вільне володіння нею пов’язано, зокрема, з домашнім насильством.

Наразі в Північній Ірландії використовувати вогнепальну і пневматичну зброю дозволено з 18-річного віку, хоча з певними обмеженнями ліцензію можна отримати і в 16 років. До речі, в інших частинах Великої Британії відсутні подібні обмеження щодо використання зброї, якщо це відбувається під керівництвом фахівця.