Закон і Бізнес


Адмінштрафи можна міняти на виправні роботи


14.11.2013 13:00
4153

Законом внесено зміни до низки статей КоАП, якими передбачена можливість заміни стягнень у вигляді громадських або виправних робіт іншими видами стягнень (штрафом або адміністративним арештом).


Президент України Віктор Янукович підписав Закон № 656-VII «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питань, що унеможливлюють виконання адміністративних стягнень».

У новій редакції викладено статтю 321-1 КоАП про виконання постанови про накладення адмінстягнення у вигляді громадських робіт. Встановлено, що у разі втрати працездатності, призову на строкову військову службу, взяття під варт , засудження до кримінального покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, або якщо невідоме місцезнаходження особи, постановою суду (судді) за поданням органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, громадські роботи замінюються штрафом із розрахунку, що 4:00 невідбутих громадських робіт дорівнюють одному неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Крім того, зміни внесені до ст. 321-4 КоАП та встановлено, що у разі ухилення порушника від відбування громадських робіт невідбутий строк громадських робіт може бути замінено не лише адміністративним арештом (як встановлено зараз), але і штрафом. Заміна громадських робіт штрафом застосовується за умови, що санкція статті, за якою на порушника накладено адміністративне стягнення, передбачає можливість застосування штрафу. Розрахунок штрафу здійснюється згідно з правилами зазначеним вище.

Змінами до ст. 322 КоАП встановлено, що у разі втрати працездатності, переведення особи на роботу в іншу місцевість, переїзду на нове місце проживання, прийняття до навчального закладу і вибуття в іншу місцевість для продовження навчання, напрями за розподілом на роботу в іншу місцевість після закінчення навчального закладу постановою суду (судді) за поданням органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, виправні роботи замінюються штрафом, розмір якого визначається з розрахунку, що один день невідбутих виправних робіт дорівнює одному неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Також передбачена заміна виправних робіт штрафом у разі ухилення порушника від їх відбування.