Закон і Бізнес


На захист невірних

Ізраїльський суд не прийматиме до розгляду позови про адюльтер


Невірні чоловік або дружина в Ізраїлі можуть бути спокійні, адже судова розправа їм не загрожує.

№46 (1136) 16.11—22.11.2013
2931

Верховний суд Ізраїлю постановив, що позови про компенсацію збитків у зв’язку з подружньою зрадою нелегітимні і судам не слід приймати їх до розгляду. Згідно з вердиктом подружні зради можуть бути аморальним явищем, але цивільним судам вони непідсудні.


Таке рішення ВС Ізраїлю ухвалив, розглянувши позов, поданий обдуреним чоловіком до колишнього кращого друга, у якого виник завів роман з його дружиною.

Позивач і його друг були одружені на рідних сестрах, і чоловік був приголомшений, коли дізнався про таку подвійну зраду. Правда, він вирішив пробачити дружину і зберегти сім’ю, але проти друга подав позов, вимагаючи компенсації збитків. Справа дійшла до Верховного суду країни.

Вища судова інстанція вирішила не обмежуватися рішенням у цій конкретній справі і винесла принциповий вердикт про непідсудність подружніх зрад узагалі. Навіть якщо збитки дійсно є, позови проти невірних чоловіків і дружин, а також їхніх коханок і коханців узагалі не повинні прийматися до розгляду, постановив ВС.

Обгрунтування цього рішення, запропоноване найвищим судовим органом, викликало обурення адвоката Лії Коен-Дембінської, яка розкритикувала вердикт ВС на сторінках Globes.

Вона заявила, що Верховний суд «включив у свій вердикт дуже проблематичні формулювання», визнавши адюльтер поширеним явищем і фактично нормою нашого часу. Згідно з вердиктом подружні зради — це антисуспільне явище, порушення релігійних заповідей, але розглядати це цивільні суди не можуть.

Адвокат підкреслила, що ізраїльські суди із сімейних питань щодня розглядають подружні позови про компенсацію найрізноманітніших видів збитку, включаючи збиток, завданий репутації, порушення таємниці приватного життя і т.п. Принципової відмінності перерахованих ситуацій від випадку, коли збиток завданий подружньою зрадою, захисник не вбачає, хоча довгий час спеціалізується на представленні в судах інтересів клієнтів, якщо мова йде про сімейні проблеми.