Закон і Бізнес


Автоматичний розподіл майна

Для того щоб прийняти спадщину, звертатися до нотаріуса буде необов’язково


№46 (1136) 16.11—22.11.2013
4865

Зважаючи на те, що чимало громадян не встигають звернутися до нотаріуса для прийняття спадщини протягом 6 місяців, у Верховній Раді вирішили зробити автоматичною процедуру отримання майна навіть у тому випадку, коли спадкоємець не жив зі спадкодавцем.


Цивільний кодекс установив для спадкоємців піврічний строк для прийняття спадщини. За загальним правилом, протягом цього часу людина повинна звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Якщо ж спадкоємець пропустив указаний строк, він повинен звертатися до суду про визначення йому додаткового строку, а суд може задовольнити такий позов лише за наявності доказів поважної причини пропуску 6-місячного строку прийняття спадщини.

Судова практика свідчить, що переважна більшість спадкоємців, які звертаються до суду із заявою про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, посилаються на юридичну необізнаність у процедурах спадкування.

Проте, як зазначає народний депутат Юрій Вознюк (фракція ВО «Батьківщина»), пленум Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у листі від 16.05.2013 №24-753/0/4-13 зазначив, що судом не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, як юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини, необізнаність особи про наявність спадкового майна, похилий вік, непрацездатність, незнання про існування заповіту, встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад встановлення факту проживання однією сім’єю), невизначеність між спадкоємцями, хто буде приймати спадщину, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини, несприятливі погодні умови.

«Можливості для спадкоємців оформити спадщину після пропуску 6-місячного строку у зв’язку з юридичною необізнаністю значно зменшились. Особливо гостро ця проблема виникає в сільській місцевості, де спадкоємці роками не можуть оформити право власності на житлові будинки», — наголошує парламентар.

Змінити сьогоднішню ситуацію пропонується законопроектом «Про внесення доповнень до статті 1268 Цивільного кодексу України щодо прийняття спадщини» (№3573). ЦК пропонується встановити, що «спадкоємець, який постійно не проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, але фактично вступив у володіння спадковим майном, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї».