Закон і Бізнес


Дипломний прецедент

Випускники МАУП ледь не позбулися права на суддівську професію


У секретаря секції Л.Ізовітової з приводу правомірності видання диплома жодних застережень не було.

№45 (1135) 09.11—15.11.2013
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
5757

Випускники Міжрегіональної академії управління персоналом, які впродовж кількох років не могли отримати дипломів, зіткнулися зі ще однією проблемою. Під час боротьби за мантії їм довелося похвилюватися не через свою підготовку, а через документ про освіту.


Краще пізно, ніж ніколи

Така проблема, зокрема, виникла в Ганни Майни, яка бажає працювати суддею в Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області. Під час анонімного тестування вона набрала достатньо високий бал, а на її реферат було дано позитивну рецензію. Отримала вона й необхідну для зайняття посади освіту — у 2006 р. закінчила МАУП за спеціальністю «правознавство». Проте при цьому диплом їй вручили лише у 2008 р. Цей факт викликав певні сумніви в членів Вищої ради юстиції, які звернули на це увагу. Детально зазначене питання розглянули  5 листопада на засіданні секції ВРЮ з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад.

Г.Майна була не єдиною випуск­ницею МАУП, в якої виникли труднощі з отриманням диплома. Так, у 2006 р. Міносвіти відмовилося виготовляти дипломи для 4655 випуск­ників цього вузу. Причиною стало перевищення ліцензійного ліміту підготовки спеціалістів.

Зрештою це питання вирішувалося в судовому порядку. Спершу Господарський суд м.Києва своїм рішенням від 8.06.2007 зобов’язав Міносвіти видати дипломи випускникам. Згодом такий вердикт вистояв у апеляційній та касаційній інстанціях. Для того щоб прискорити виконання рішення суду, випускники МАУП навіть збиралися на мітинги під стінами міністерства.

Тим часом проблеми з отриманням дипломів з тих самих підстав виникли й у випускників МАУП 2007 р. І документи для них довелося також отримувати через суд. Урешті-решт колишні студенти хоч і з запізненням, але все ж отримали дипломи.

«ВРЮ додатково звернулася до МАУП із проханням повідомити про правові підстави видання Г.Майні диплома спеціаліста та про те, чи засвідчує цей диплом здобуття нею повної вищої освіти. Вказаний навчальний заклад повідомив, що кандидат дійсно навчалася в академії та відповідний документ отримала правомірно», — повідомила секретар секції Лідія Ізовітова.

Після цього жодних претензій до документів про освіту кандидата в членів колегіального органу не було. Інші ж випускники МАУП, які теж бажають стати суддями, але отримали дипломи із запізненням, можуть бути впевнені, що цей факт не завадить їм у боротьбі за мантії.

Випереджаючи акредитацію

Щоправда, для декого з випускників академії історія з отриманням диплома ще не завершилась. Як повідомляв «ЗіБ», з «освітніми» проблемами зіткнулася також інша колишня студентка МАУП — Алла Борсук, яка теж прагне стати суддею.

У ВРЮ звернули увагу на той факт, що диплом спеціаліста за спеціальністю «правознавство» вона одержала у 2001 р., а необхідну для видання таких документів акредитацію ВНЗ отримав рік по тому. Як наслідок, члени Ради вирішили звернутися до Мін­освіти, аби у відомстві з’ясували ситуацію, що склалася.

Зазначимо, що ВРЮ вже фактично завершила тривалий етап співбесід із кандидатами в судді. На засідання 5 листопада було запрошено лише 4 претендентів на отримання мантій, щодо яких секція зробила попередні висновки. Остаточний вердикт Рада планує ухвалити на наступному засіданні.