Закон і Бізнес


Їх поміняли місцями

Тимчасово звільнивши одного екс-президента, суд узявся за іншого


Наразі в Єгипті діє надзвичайний стан із боротьби з тероризмом. Експерти переконані — спокій у країну повернеться нескоро.

№45 (1135) 09.11—15.11.2013
2842

Єгипет із спокійної (до 2011 року) туристичної країни перетворився на революційний калейдоскоп. Два повалені президенти опинилися на лаві підсудних. Цього тижня почалися слухання у «справі Мухаммеда Мурсі», а 16 листопада Каїрський кримінальний суд продовжить розгляд справи Хосні Мубарака та його спільників.


Основні обвинувачення, які пред’являють і одному, і іншому колишньому главі держави практично однакові. М.Мурсі обвинувачують у підбурюванні до вбивств і насильства у грудні 2012 року, під час заворушень біля президентського палацу. Х.Мубарак повинен відповісти за розстріл демонстрантів на головній площі Каїра в січні 2011-го.

Однак є і відмінності: останнього президента Єгипту також обвинувачують у шпигунстві і співпраці з іноземними агентами при втечі з в’язниці (якраз у ході січневих заворушень 2011 року), спробі втрутитися в роботу прокуратури і переконати кримінальний суд санкціонувати переслідування Ахмада Шафіка — свого суперника на президентських виборах у 2012-му. М.Мурсі також може отримати строк за неповагу до суду: ще в 2005-му він звинувачував 22 суддів у фальсифікації результатів парламентських виборів. Його попередник уже був виправданий за обвинуваченнями в корупції, але ще не було закрито справу про постачання газу до Ізраїлю за заниженими цінами.

У ході обох процесів на лаві підсудних опинилися не тільки екс-президенти. Обвинувачення висунуто Х.Мубараку, двом його синам і низці колишніх високопоставлених працівників МВС Єгипту. А компанію М.Мурсі склали 14 членів партії «Брати-мусульмани». Як і у випадку з Х.Мубараком, його наступнику також загрожує довічне ув’язнення або навіть смертна кара.

Особливі заходи безпеки, вжиті перед початком судового процесу над М.Мурсі, свідчать про те, що тимчасова влада побоюється можливих спроб прихильників екс-президента звільнити одного зі своїх лідерів. Як повідомляє Al Jazeera, раніше планувалося провести суд на території комплексу в’язниці «Тора» на півдні Каїра, але потім вирішили не змінювати місця і привезли обвинувачених у будівлю поліцейської академії. Забезпечувати порядок доручили елітній бригаді спецназу, а на постійному чергуванні знаходяться бойові вертольоти, які (у разі збройних сутичок), готові висадити десант у будь-яку точку міста.

Щоправда, на думку експертів, масштабних провокацій з боку «Братів-мусульман» очікувати не варто. У країні діє надзвичайний стан із боротьби з тероризмом, оголошене тимчасовим президентом, головою Конституційного суду Єгипту Адлі Мансуром. Останнім часом військовим вдалося узяти ситуацію під контроль, а основний партнер «Братів-мусульман» по парламенту — ісламістська партія «Аль-Гамаа», — яка обіцяла багатотисячну підтримку в ході революції 2012 року, зайняла вичікувальну позицію.

Очевидно, що зараз в Каїрському кримінальному суді створюється своє­рідний прецедент для оцінки як минулих, так і майбутніх революційних подій. Перший «процес століття», як спочатку називали «справу Мубарака», закінчився довічним вироком для екс-президента, а також колишнього очільника МВС. Але подальше скасування рішення в касаційній інстанції дало підстави для припущень про спробу реабілітувати Х.Мубарака або хоча б його синів, один з яких не проти отримати найвищу державну посаду «у спадок».

Поки що суд переніс слухання у «справі Мубарака» на 16 листопада. А розгляд «справи Мурсі» відклали, фактично не почавши: як пояснили агентству Ассошіейтед Прес судові пристави, старт процесу перенесли через відмову екс-президента надіти тюремний одяг.

Прикметно, що за 60 років незалежності в Єгипті змінилося всього 4 президенти. Після смерті Гамаля Насера, якого фактично поставили на чолі держави військові, країною керував Анвар Садат. Але через 10 років його вбили, і в Єгипті 30 років правив Х.Мубарак. М.Мурсі вдалося протриматися біля керма трохи більше року. За оцінками самого Х.Мубарака, його наступник «дурень, тому що нічого не зміг зробити і навіть не зайняв чіткої позиції відносно подій у країні». «Це зло необхідно подолати, з ним неможливо співіснувати», — передав журналістам слова Х.Мубарака його адвокат.

Чим закінчаться обидва процеси, експерти передбачити не беруться. Поки зрозуміло лише одне: мине не один рік, перш ніж у Країну пірамід повернеться спокій. І туристи…