Закон і Бізнес


За самовільне розташування антен каратимуть штрафом


06.11.2013 12:32
13393

Самовільне розташування на об’єктах житлового фонду технічних засобів телекомунікацій невдовзі може стати адміністративним правопорушенням.


Відповідну пропозицію містить проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розташування на об'єктах житлового фонду технічних засобів телекомунікації», зареєстрований у ВР за №3545.

Законопроектом пропонується доповнити Закон України «Про телекомунікації» новим терміном «власник об’єктів житлового фонду або уповноважена ним особа», а главу V новою статтею, яка врегулює правовідносини, що виникають під час надання телекомунікаційних послуг між власником об’єктів житлового фонду або уповноваженою ним особою та операторами, провайдерами телекомунікацій.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення пропонується встановити відповідальність за самовільне розташування на об’єктах житлового фонду технічних засобів телекомунікацій, доповнивши главу 11 статтею 150-1.

За вчинення зазначених правопорушень пропонується карати штрафом від п’ятиста до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Автори законодавчої ініціативи – народні депутати Валерій Писаренко і Дмитро Добкін – вважають, що самовільне розташування на об’єктах житлового фонду технічних засобів телекомунікацій зазвичай призводить до порушення цілісності елементів та конструкцій житлових будинків (покрівлі, вентиляційних каналів, міжповерхового перекриття тощо), а також до порушення громадського порядку завданого шумом під час монтажу спеціального обладнання. Несанкціоноване встановлення обладнання також має негативний вплив на естетичний та санітарно-гігієнічний стан будівель.

Втім, оператор мобільного зв'язку, як би він цього хотів, не може розташовувати свої базові станції на дахах житлових будинків без згоди всіх власників квартир. Про це свідчить ухвала Верховного Суду України від 10 березня 2011 року.

Закон і Бізнес