Закон і Бізнес


Поживна цінність

Солодка газована вода шкодить не тільки здоров’ю, а й гаманцю


№45 (1135) 09.11—15.11.2013
3477

У Мексиці розпочато кампанію з боротьби з ожирінням. Відтепер калорійну їжу і солодкі газовані напої обкладатимуть додатковим податком, введення якого вже схвалив парламент.


Як заявив президент Мексики, Енріке Пенья Ньето, котрий має нормальну вагу, життя мільйонів мексиканців буквально загрожене. За його словами, не можна сидіти склавши руки в умовах справжньої епідемії ожиріння. Він закликав мексиканців щонайменше годину на день приділяти фізичному навантаженню, наприклад прогулянкам.

У рамках боротьби з ожирінням парламент країни ввів додаткові податки на калорійну їжу і солодку газовану воду. Всі продукти, що містять більше ніж 275 ккал на 100 г, обкладатимуть 8%-м податком, а з кожного літра солодких напоїв стягуватимуть акциз у розмірі 1 песо (65 коп.).

Найближчим часом Міністерство охорони здоров’я розпочне моніторинг ваги громадян. Відповідно до нового закону корисні продукти маркуватимуть як «поживну цінність», щоб мексиканці розуміли, що їдять.

Сім жителів країни з десяти або мають зайву вагу, або страждають на ожиріння, повідомляє агентство Франс Пресс. За цим показником Мексика випередила США. З-поміж 34 країн — членів Організації економічного співробітництва і розвитку — найбільша кількість хворих на діабет проживає саме в Мексиці.