Закон і Бізнес


Присяжні опиняться за бортом


№45 (1135) 09.11—15.11.2013
3100

У Казахстані зменшиться кількість кримінальних справ, котрі розглядає суд присяжних. Про це заявив перший заступник генпрокурора Йоганн Меркель, виступаючи в Мажилісі (нижній палаті парламенту) на презентації нової редакції Кримінально-процесуального кодексу.


«У певних місцевостях неможливо підібрати присяжних, тому що всі навколо родичі. А в нас згідно із ст.14 конституції всі рівні перед законом. Тобто виходить в Астані я можу просити суд присяжних, а десь у Шимкенті не можу, тому що там усі родичі», — сказав він. Провести судове засідання в іншому регіоні в таких випадках неможливо, оскільки це заборонено конституцією, пояснив заступник генпрокурора.

Як повідомляє Tengrinews.kz, Й.Меркель відзначив також, що Європа зараз «знаходиться на шляху якщо не повної відмови, то відходу від інституту присяжних». «У Росії, наприклад на Кавказі, неможливо засудити жодної людини навіть за вбивство. — Всіх виправдовують», — продовжив він, відзначивши, що в Казахстані теж мають місце факти, коли присяжні звільняють від відповідальності злочинців, провина яких доведена.

Інститут присяжних засідателів був уведений у республіці з 1 січня 2007 року. Склад присяжних визначається судом методом випадкової вибірки. Списки кандидатів (присяжним може стати громадянин Казахстану, котрий досяг 25 років) щорічно складають місцеві виконавчі органи. Ця система не раз піддавалася критиці. Наприклад, у 2011-му в Караганді до списків присяжних унесли понад 100 пацієнтів психіатричних лікарень і ув’язнених. За 2 роки до цього така ж ситуація була в Алма-Аті.

Нагадаємо: новий КПК Казахстану, за оцінкою голови Верховного суду республіки Бектаса Бекназарова, дуже схожий на КПК України (майже на 90%).