Закон і Бізнес


Хто тут тимчасові? Знось!

Нардеп пропонує встановити кількатисячний штраф за зведення торговельних точок без дозволу


Підприємці, які самовільно займають територію, ризикуватимуть не лише грошима, але й майном.

№44 (1134) 02.11—08.11.2013
2770

За монтаж і діяльність тимчасових споруд для торгівлі без відповідного дозволу підприємців притягатимуть до адмінвідповідальності. У деяких випадках бізнесмени навіть ризикуватимуть втратити весь товар.


У необхідності боротьби з неправомірно встановленими торговельними спорудами такого роду переконаний нардеп від Партії регіонів Олег Парасків. Він підготував проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо подолання стихійної торгівлі з тимчасових споруд)» (№3470).

«На даний час у багатьох населених пунктах однією із серйозних проб­лем є стихійна торгівля. Особливо це стосується курортних міст, де поширеною практикою підприємницької діяльності є розміщення тимчасових споруд на курортний сезон», — відзначає парламентар, який на момент обрання до Верховної Ради проживав у Криму.

Народний обранець наголошує, що значна частина дохідної частини місцевих бюджетів формується саме за рахунок коштів, отриманих при проведенні конкурсів на розміщення тимчасових споруд. У випадку ж стихійної торгівлі місцеві бюджети не отримують жодних доходів.

За словами нардепа, стихійна торгівля для підприємців досить вигідна, адже адмінвідповідальність за розміщення тимчасової споруди без дозвільних документів значно менша порівняно з витратами на легальне ведення такої діяльності. «При цьому непоодинокими є випадки, коли взагалі не трапляється можливості скласти протокол про адміністративне правопорушення через відсутність власника об’єкта, а по закінченні курортного сезону такі особи зникають зі спорудою без покарання», — відзначає О.Парасків.

Для боротьби з тимчасовими торговельними майданчиками він пропонує доповнити ст.961 Кодексу про адміністративні правопорушення новим положенням, відповідно до якого буде встановлено відповідальність за виконання будівельно-монтажних робіт щодо встановлення тимчасової споруди до отримання паспорта прив’язки. Штраф за такі дії планується встановити в межах від 150 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550—4250 грн.).

Крім цього, законодавець пропонує доповнити КпАП новою ст.1601. Відповідно до неї торгівля або ведення іншої підприємницької діяльності з тимчасових споруд без відповідного паспорта прив’язки тимчасової споруди каратиметься штрафом у розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів (4250 грн.) з можливою конфіскацією предметів торгівлі та споруди. За повторне порушення цієї норми бізнесменові доведеться сплатити від 350 до 500 н.м.д.г. (5950—8500 грн.) з конфіскацією предметів торгівлі та споруди.

Також нардеп уважає за доцільне прописати, що паспорт прив’язки тимчасової споруди видається виконавчими органами місцевого самоврядування й має бути в наявності.