Закон і Бізнес


Помилки досвідчених

ВККС пробачила незгоду з окремою ухвалою та забутий пістолет у вироку


№44 (1134) 02.11—08.11.2013
МАЙЯ БАЙРАК
14361

Недавно Вища кваліфікаційна комісія суддів розглядала скарги на законників, які служать Феміді понад 20 років. Вивчивши матеріали та пояснення кожного з них, ВККС не знайшла підстав для притягнення їх до дисциплінарної відповідальності. Але ситуація нагадала всім: від помилок ніхто не застрахований.


Станіслав Кутья з Ворошиловського районного суду м.Донецька обіймає посаду 25 років. Його прізвище неодноразово фігурувало в матеріалах засідань ВККС, на яких розглядалися питання щодо відкриття дисциплінарної справи та притягнення суддів до відповідальності. Зрештою настав час С.Кутьї пояснити ВККС особисто свої дії — щодо нього відкрили дисциплінарну справу за скаргою А.Полухіна.

Член ВККС Дмитро Сокуренко пояснив: «С.Кутья відмовив особі у доступі до правосуддя. До того ж в окремій ухвалі Апеляційного суду Донецької області сказано, що суддя неналежно поставився до виконання своїх обов’язків». На С.Кутью скаржаться за те, що він повернув скаргу адресанту, не відкривши по ній провадження. «У законі написано — повертати, якщо не відповідає вимогам. То як бути? Я керувався ч.2 ст.304 Кримінального процесуального кодексу», — бідкався суддя. «А хто фігуранти справи? На кого скаржилися?» — з’ясовував нюанси Д.Сокуренко. «Слідчі», — почув у відповідь. Після цього у членів комісії виникло додаткове запитання. «Ви перекрили право захисту законних прав громадянина. То чи не пов’язано це з тим, що ви особисто знайомі зі слідчими?» — поцікавився Д.Сокуренко. Проте суддя продовжував наполягати на тому, що керувався законом і з окремою ухвалою апеляційного суду не згоден. До того ж він запевняв, що зі слідчими не знайомий.

Члени ВККС усе допитувалися, яким саме вимогам не відповідала повернена скарга. Суддя ж пояснював своє рішення, посилаючись на п.3 ч.2 ст.304 КПК, мовляв, скаржник не ставив питання про поновлення строку. «А ви дійсно з’ясували, що ті строки були порушені?» — поцікавився секретар ВККС Анатолій Марцинкевич. На що суддя відповів: «Діяв згідно з КПК. Я нічого не порушив».

Зрештою ВККС закрила дисциплінарну справу щодо С.Кутьї. «Але погано, що ви не усвідомили порушення вами закону. Якщо усвідомите, це буде вам на користь», — наставляв суддю Д.Сокуренко.

Члени комісії не знайшли підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності й Володимира Коваля із Великоновоселківського районного суду Херсонської області, на якого надійшла скарга з прокуратури цього ж регіону. У ній вказано, що суддею був переписаний вирок, а це неприпустимо. «Я забув написати, що пістолет було вилучено під час обшуку працівниками міліції», — пояснив В.Коваль і додав, що визнає свою провину і шкодує про зроблене.

Суддя запевняв: не думав, що така помилка може привести його до ВККС. Мовляв, за 23 роки роботи суддею такого з ним не траплялося. «Ви ж повинні знати, що нічого у вироку виправляти не треба! Навіть кому!» — нагадав В.Ковалю член комісії Володимир Віхров.

Зрештою судді залишили зал засідань ВККС без доган, але із застереженнями членів комісії, обіцяючи надалі бути обачнішими.