Закон і Бізнес


Аналітик із блискучим талантом

Віктор Москаленко належить до когорти тих, хто доклав чимало зусиль для створення першої спеціалізованої гілки судової влади


№44 (1134) 02.11—08.11.2013
3573

Про Віктора Москаленка — заступника голови Вищого господарського суду, який значну частину свого життя віддав чесному служінню обраній справі, — можна розповідати багато. Адже серед юридичної спільноти його знають як глибокого аналітика, людину неординарного складу мислення та фахівця з багаторічним досвідом узагальнення судової практики.


Народився Віктор Семенович 1 листопада 1948 р. в селищі Коцюбинське Київської області. З дитинства відзначався прагненням осягнути суть питання.

Трудову діяльність після навчання в Міському професійно-технічному училищі №43 розпочав у 1966 р. електромонтером-ремонтником підприємства, поштова скринька №50. Згодом за спеціальністю працював на Київському машинобудівному заводі. Після служби в армії працював налагоджувачем радіоапаратури Київського заводу напівпровідникових приладів та заводу при КНДІ мікроприладів, диспетчером пожежної частини управління внутрішніх справ Київського облвиконкому.

Здобувши кваліфікацію «юрист» у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка, працював юрисконсультом Київського дослідного заводу порційних автоматів ім. Ф.Е.Дзержинського.

З 1983 р. трудова діяльність Віктора Семеновича пов’язана з арбітражем: спочатку працював ревізором, старшим ревізором у центральному апараті Державного арбітражу УРСР, а з 1987-го — на посаді державного арбітра УРСР.

З 1991 р. — арбітр, начальник відділу формування арбітражної практики та член президії Вищого арбітражного суду.

Відповідно до закону «Про арбітражний суд» з 1995 до 2002 р. — одночасно суддя та начальник управління узагальнення практики застосування законодавства, до складу якого входять структурні підрозділи щодо формування судової практики, вдосконалення законодавства та інформації з питань арбітражної практики й підготовки матеріалів до «Інформаційного вісника».

З лютого 2003 р. обіймає посаду заступника голови Вищого господарського суду.

Віктор Семенович належить до когорти тих людей, хто доклав чимало зусиль для створення першої спеціалізованої гілки судової влади. Служінню цій справі присвятив майже 30 років свого життя.

Постійно працюючи над удосконаленням системи господарських судів, особливу увагу він приділяв проблемам правової охорони інтелектуальної власності та забезпечення ефективного судочинства. Значний досвід у сфері захисту прав об’єктів інтелектуальної власності напрацьовано судовою палатою ВГС з розгляду справ у господарських спорах, пов’язаних із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності, яку В.Москаленко очолював з часу її утворення в лютому 2003 р.

Організація численних тематичних семінарів, науково-практичних конференцій та круглих столів, присвячених проблемам захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності, його активна участь у цих заходах сприяють формуванню єдиної практики вирішення господарськими судами спорів, пов’язаних із застосуванням законодавства про інтелектуальну власність.

Результати плідної праці Віктора Семеновича спочатку знаходили своє відображення у постановах президії Вищого арбітражного суду та рекомендаціях президії Вищого господарського суду, а згодом — у постановах пленуму суду касаційної інстанції. Його невичерпний професійний потенціал реалізувався також у напрацюваннях, спрямованих на вирішення спірних питань судової практики, зокрема визначення підвідомчості справ господарським судам, перегляду рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами, призначення судових експертиз, забезпечення позову, застосування приписів конкурентного законодавства та багатьох інших.

Упродовж багатьох років за активною участю та під керівництвом В.Москаленка задля забезпечення однакового застосування норм матеріального та процесуального права, правильного вирішення найважливіших та найскладніших питань господарським судам надаються роз’яснення у вигляді оглядових та інформаційних листів ВГС.

Як висококваліфікований фахівець у галузі права неабияку увагу Віктор Семенович приділяє розробленню законопроектів з питань правосуддя та судоустрою, внесенню змін до чинних законодавчих актів задля вдосконалення матеріальних та процесуальних норм права. Його залучали до роботи щодо підготовки Господарського, Арбітражного процесуального кодексів. Він брав безпосередню участь у розроб­ленні проекту ГПК.

Зважаючи на актуальність питань щодо економічного розвитку нашої країни, у зв’язку з прийняттям нової редакції закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» В.Москаленко очолював робочу групу з розроб­лення низки положень та роз’яснень рекомендаційного характеру на виконання цього закону. Зокрема, щодо порядку проведення санації до порушення провадження у справі про банкрутство, офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство тощо.

Віктор Семенович належить до людей з активною життєвою позицією, тож обирався головою Кваліфікаційної комісії арбітражних судів, членом Ради суддів України, членом президії ВГС.

За багаторічну сумлінну працю він має численні відзнаки та нагороди.

В.Москаленко є автором та укладачем низки збірок з питань судової практики, його праці публікуються в юридичних виданнях та іншій спеціалізованій літературі.

У вільний час Віктор Семенович полюбляє відпочивати на природі разом з родиною, подорожувати, читати, милуватися витворами мистецтва, відвідувати театр, спілкуватися з друзями й однодумцями.

Мудрість і неординарність, витримка й почуття відповідальності, виваженість і глибоке усвідомлення обов’язку притаманні В.Москаленку, чий внесок у розвиток правосуддя важко переоцінити. Адже авторитет суду залежить від репутації кожного судді.

Днями Віктор Семенович відзначає поважну дату у своєму житті — 65 років! З нагоди ювілею прийміть найщиріші слова вдячності за вашу благородну працю у справі становлення й розвитку арбітражно-судової системи.

Безперечно, ваш життєвий досвід, високий професіоналізм і відданість справі завжди знаходили реалізацію в багатьох відповідальних ділянках роботи, зокрема у формуванні практики вирішення спорів господарськими судами та поширенні правозастосовного досвіду, завдяки чому ви здобули авторитет серед колег.

Нехай кожен ваш день буде осяяний високим злетом душі, а добре самопочуття й гарний настрій стануть запорукою добра та благополуччя! Міцного вам здоров’я, невичерпної енергії та родинного затишку!

 

Колектив Вищого господарського суду України

 

Поздоровлення

— Вельмишановний Вікторе Семеновичу!

Від імені Вищого господарського суду та від себе особисто дозвольте висловити вам сердечні, сповнені людської шани привітання з нагоди поважного ювілею!

Прийміть найщиріші слова вдячності за вашу благородну працю в справі становлення і розвитку арбітражно-судової системи, забезпечення прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами нашої держави.

Ваша багаторічна діяльність на ниві вітчизняного судочинства позначена високим фаховим рівнем, виваженістю, вимогливістю та принциповістю.

Проявляючи блискучий талант аналітика, витримку і толерантність, ви здобули авторитет серед колег у судовій системі України. Ваші відданість справі, вміння працювати в команді, порядність, життєвий досвід і високий професіоналізм, неоціненний внесок у процес формування практики вирішення спорів господарськими судами та поширення правозастосовного досвіду є гідним прикладом для наслідування.

Нехай кожен день приносить вам любов і душевне тепло рідних, друзів та колег. Міцного вам здоров’я, сімейного затишку, благополуччя, життєвих сил, радісних подій та повноти буття!

Віктор Татьков, голова Вищого господарського суду України