Закон і Бізнес


Міндоходів не мучитиме платників податків поліграфами


31.10.2013 09:28
1700

Поліграфом у Міндоходів скористаються для проведення внутрішніх службових розслідувань та під час прийому співробітників на роботу. Платників податків це жодним чином не стосуватиметься.


Про це в інтерв’ю газеті «Урядовий кур'єр» розповів Міністр доходів і зборів Олександр Клименко, повідомляє «УНН».

«Це один із засобів боротьби з корупцією», - підкреслив Клименко.

Нагадаємо, Мін'юст оприлюднив відповідний наказ Міністерства доходів і зборів. Після офіційної публікації документа відомство отримає законні підстави використовувати в роботі комп'ютерні поліграфи. У відомстві вже є детектор брехні та поліграфолог.

Технічний пристрій, як зазначено в інструкції міністерства по його застосуванню, може бути використаний лише в трьох випадках. Перший з них - оперативно-розшукова діяльність в системі міністерства та його територіальних органах для звуження кола підозрюваних, виявлення причетності опитуваних осіб до планування, підготовки і вчинення правопорушення, оцінки правдивості показань. Дві інші сфери використання поліграфів стосуються внутрівідомчої діяльності.

На детекторі брехні будуть перевіряти кандидатів на посади в структурі міністерства - чи не мають вони алкогольної або наркотичної залежності, схильності до суїциду, кримінального минулого або зв'язків з криміналітетом, і взагалі - які їхні мотиви вступу на посаду.

Участь у дослідженні має бути добровільною. Респондент на будь-якому етапі інтерв'ювання може відмовитися від участі без пояснення причин. Така відмова не повинна призвести до утиску прав людини.