Закон і Бізнес


Пільгове оскарження


№44 (1134) 02.11—08.11.2013
2988

Нардепи пропонують звільнити громадян від сплати судового збору за оскарження постанов про притягнення їх до адміністративної відповідальності.


Відповідно до ч.5 ст.288 Кодексу про адміністративні правопорушення особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати держмита. Однак приписами норм ч.2 ст.3 та ст.5 закону «Про судовий збір» не передбачено звільнення від сплати судового збору в таких випадках.

Як відзначає народний депутат Валентин Наливайченко (фракція ПП «УДАР»), наявна колізія норм спричинила суперечливість судової практики судів різних інстанцій щодо вирішення питання справляння та звільнення від сплати судового збору при оскарженні таких постанов.

Ухвалюючи рішення щодо зобов’язання осіб, які оскаржують постанови по справах про адміністративні правопорушення, сплачувати судовий збір, суди обгрунтовують свою правову позицію тим, що закон «Про судовий збір» є спеціальним нормативно-правовим актом, що визначає правові засади справляння судового збору та прийнятий у часі пізніше, порівняно із нормою ч.5 ст.288 КпАП», — відзначає нардеп.

Разом з тим, на думку В.Наливайченка, така ситуація ускладнює захист громадянами своїх порушених прав. Для того щоб змінити ситуацію, нардеп підготував законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо звільнення від сплати судового збору при оскарженні постанов по справах про адміністративні правопорушення)» (№3454), відповідно до якого громадяни у таких випадках збір не сплачуватимуть.