Закон і Бізнес


Стратегія податкової діяльності

Кабмін визначив, чим займатиметься Міндоходів упродовж наступних 5 років


№44 (1134) 02.11—08.11.2013
2774

Уряд затвердив Стратегічний план розвитку Міністерства доходів і зборів до 2018 року. Зокрема, впродовж наступних років у відомстві мають запровадити сервіс інтернет-платежів і вдосконалити способи заповнення декларацій.


Технічне завдання

Стратегія розроблялася спільно з консультантами міжнародної аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers та отримала схвальні відгуки Всесвітньої митної організації. Документом визначено комплекс із 8 стратегічних напрямів розвитку міністерства, які деталізовані за конкретними стратегічними цілями, алгоритмами та строками їх виконання. Відповідно до стратегії в найближчі 5 років діяльність Міндоходів буде спрямована на вдосконалення податкових і митних процедур, розвиток партнерських відносин із громадянами та бізнесом, активізацію міжнародної торгівлі за рахунок оптимізації митного регулювання, боротьбу з корупцією та тіньовою економікою, запровадження сучасної IT-функції в роботу органів відомства.

Зокрема, за результатами аналізу очікувань платників і міжнародного досвіду міністерство має запровадити низку найбільш затребуваних послуг і сервісу для кожного із сегментів платників, передусім електронних. Наприклад, планується запровадження сервісу попереднього заповнення декларацій (e-Filing), розвиток кабінету платника (e-Taxpayers Files), упровадження сервісу для сплати податків (e-Payments), у тому числі платежів через мобільні пристрої.

Також планують переорієнтувати роботу вже працюючих сервісних центрів на надання всього комплексу адміністративних послуг із податкових і митних питань. Увага також буде приділена розвитку митних пунктів пропуску, забезпеченню їх сучасними технічними засобами контролю: GPS-замками, мобільними та стаціонарними сканерами, електронними вагами, системами відеоспостереження та зчитування номерів тощо.

Крім того, міністерство має займатися увагу вдосконаленням системи електронного декларування товарів за рахунок зменшення кількості документів у паперовому вигляді, спрощення процедури прийняття електронної митної декларації до оформлення з автоматичним присвоєнням реєстраційного номера. Будуть розроблені механізми автоматичного прийняття рішення (без участі інспектора митниці) щодо можливості випуску товарів у обіг, вдосконалена процедура завершення митного оформлення за попередньою декларацією без доставлення вантажів на місце призначення тощо.

На контролі

Задля підвищення ефективності методів протидії мінімізації сплати податків Міндоходів має втілити в життя концепцію електронного аудиту, сформувати ризикоорієнтований підхід до перевірки трансфертного ціноутворення.

Стратегією передбачене вдосконалення наявних методів запобігання злочинам, пов’язаним з несплатою податків, зборів, митних платежів і витрачанням бюджетних коштів, і боротьби з такими кримінальними правопорушеннями. Для цього будуть і надалі розвиватись аналітичні функції оперативно-слідчих підрозділів, побудована сучасна та динамічна ІТ-функція.

Важливе місце у стратегічному плані посідають розроблення та впровадження комплексної системи протидії корупції в міністерстві, налагодження активної взаємодії з міжнародними організаціями, що займаються цими питаннями.

Міністр доходів і зборів Олександр Клименко запевнив, що стратегію буде доведено до всього колективу відомства. «Кожен працівник органів доходів і зборів у кожному регіоні України має чітко усвідомлювати свої завдання, алгоритми їх виконання та персональну відповідальність за результати. Ми розуміємо, що результат роботи всього міністерства залежить від якості реалізації ініціатив на місцях. Тому чітко визначили стратегічні напрями роботи й зони відповідальності кожного підрозділу та кожного працівника», — наголосив міністр.