Закон і Бізнес


Голова Апеляційного суду АРК Валерій Чорнобук:

«З часу набрання чинності новим КПК не було прийнято жодного неправосудного рішення»


№43 (1133) 26.10—01.11.2013
МАРИНА ЗАКАБЛУК
4172

Обов’язок служителів Феміди — не лише вершити правосуддя, а й підвищувати свою кваліфікацію, аби не допускати помилок при прийнятті рішень. Про те, як кримські володарі мантій поглиблюють свої знання, вивчають законодавчі новели, ми дізналися в керівника Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія ЧОРНОБУКА. Він очолив установу 2 роки тому. Також Валерій Іванович розповів, як законники оволодівають нормами Кримінального процесуального кодексу, і про те, чи легко їм працювати в нових умовах.


«Для нас головне завдання полягає в зміцненні довіри громадян до судової влади»

— Валерію Івановичу, незабаром виповниться 2 роки, як ви очолили Апеляційний суд АРК. Розкажіть, як удалося покращити роботу установи? Що із задуманого ще не вдалося реалізувати?

— Дуже важко відповісти на ці запитання. Мабуть, доцільніше буде подивитися на статистичні показники. Перший рік моєї роботи пройшов під гаслом «Боремося за ліквідацію судової тяганини та оперативність розгляду справ». У той час як гасло другого року звучало так: «Додержуючись контролю за оперативністю, боремося за якість». Таким чином, оперативність і якість розгляду судових справ стали пріоритетними напрямами роботи керівництва Апеляційного суду АР Крим. Боротьба за якість розгляду справ проводиться шляхом надання судам допомоги в застосуванні законодавства. Відбувається це за допомогою навчання суддів місцевих та апеляційного судів.

Ще одним важливим напрямом діяльності суду стала реалізація судової реформи, впровадженої за ініціативою Президента. По-перше, це вивчення нових законів, по-друге — застосування їх на практиці, а по-третє — втілення в життя новел законодавства, зокрема КПК 2012 р.

У той же час мені багато чого ще не вдалося здійснити, наприклад, у процесі розвитку системи відеоконференцзв’язку. Переконаний: вона працює не на повну силу. Адже півострів великий за територією, такі суди, як Керченський міський суд АР Крим, Красноперекопський міськрайонний, Армянський міський, розташовані на значній відстані від апеляційного суду. Люди не повинні їздити до нього, вони можуть свої апеляційні скарги «подавати» в режимі відеоконференцзв’язку. Ця система вже працює, у подальшому її робота покращуватиметься.

Незабаром буде змінено систему кураторства в рамках надання місцевим загальним судам методичної допомоги щодо застосування законодавства. Про результати комплексного підходу до кураторства я додатково повідомлю читачів тижневика «Закон і Бізнес».

У мене багато планів щодо покращення якості роботи судів автономії не лише в межах статистичних показників. Для нас головне завдання полягає в зміцненні довіри громадян до судової влади.

— Наявність висококваліфікованих кадрів важлива для кожного суду. Знаємо, що ви запровадили практику проведення семінарів з вивчення законодавства, на яких доповідачами виступають керівники місцевих судів. Які результати дав такий захід?

— Раз на місяць за участю голів місцевих загальних судів проводяться семінари в порядку надання методичної допомоги щодо застосування законодавства. Голови судів першої інстанції готують доповіді та виступають із ними перед колегами. Після цього відбувається спільне обговорення, подекуди висловлюються зауваження та вносяться пропозиції.

Розпочати довелось із теми «Пов­новаження голови місцевого суду». Вона була продиктована часом. Мені стало зрозуміло, що керівники судів недостатньо обізнані зі своїми повноваженнями та порядком їх застосування на практиці. Ми провели відповідне навчання й обговорили проект наказу щодо розподілу обов’язків. Це дало результати.

Наступні теми будуть пов’язані з методикою роботи із суддями та апаратом суду в межах повноважень, із застосуванням новел КПК. Будемо вивчати практику Європейського суду з прав людини та багато чого іншого. Місцеві суди — це фундамент судової системи, вони першими зустрічають громадян, першими постановляють рішення, більшість яких не оскаржується. Вимоги до голови місцевого суду дуже високі, адже від якості виконання ним своїх професійних обов’язків залежить ставлення громадян до суду.

— Які ще заходи вживаються для підвищення кваліфікації суддів як місцевих, так й апеляційного судів?

— Для суддів щомісячно проводяться наради, на яких вивчаються законодавчі новели, аналізується судова практика, обговорюються листи Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, аналізується практика ЄСПЛ (не тільки рішень щодо України, а й тенденцій та логіки прийняття його актів).

Значна увага приділяється практиці ВСС. І розбираємо не лише скасовані рішення Апеляційного суду АРК, а й резонансні справи, правові позиції суду касаційної інстанції.

Перед нашим колективом виступають науковці, судді-куратори з ВСС, представники Верховного Суду та провідні вітчизняні експерти.

Крім того, судді апеляційного суду викладають у Кримському регіональному відділені Національної школи суддів, адже це найкращий метод навчання. Наші судді мають не тільки територіальне, а й галузеве кураторство. Є галузі права та суспільні відносини, на вивченні яких спеціалізуються окремі судді. Вони викладають у регіональному відділенні НШС та здійснюють кураторську роботу із суддями місцевих загальних судів автономії, надають методичну допомогу в застосуванні законодавства.

Для суддів місцевих судів проводяться семінари з вивчення законодавства. Також не менш ніж 2 рази на рік підбиваються підсумки, яким керівництво апеляційного суду приділяє особливу увагу. Я та мої заступники відвідуємо всі місцеві суди автономії. Я постійно буваю в установах, в яких усе ще вільними залишаються адміністративні посади та ті чи інші показники дещо відстають від показників інших судів.

Протягом року я буваю в кожному місцевому суді автономії. Ми використовуємо кожну можливість для підвищення професійного рівня працівників, вивчення чинного законодавства та правил суддівської етики тощо. Раз на 2 тижні місцеві суди відвідують судді-куратори апеляційного суду, які аналізують практику місцевих та апеляційного судів автономії.

— Не менш важливим для суддів є дотримання дисципліни. Як часто скаржаться на кримських суддів? Чи виникають у них проблеми з дотриманням суддівської етики?

— Я намагаюся бути якомога ближче до людей. У нашому суді працює інтернет-приймальня для громадян. Я особисто проводжу прийом громадян як у Сімферополі, так і у Феодосії. У більшості випадків нарікання стосуються незадоволеності судовими рішеннями та несвоєчасності видання копій документів, зокрема процесуальних.

За 2 роки моєї роботи на нинішній посаді скарг на дисципліну та етику суддів до апеляційного суду не надходило. Проте дисципліна суддів та працівників апарату, а також питання етики є предметом обговорення на кожній нараді, яку я проводжу. Ми це питання завжди тримаємо на контролі.

«Не варто покладатися лише на самоосвіту судді чи працівника апарату»

— Не так давно відкрилося Кримське регіональне відділення НШС. Як вважаєте, які зміни відбудуться для суддів і працівників апарату після його появи на півострові? Чи викладатиме особисто в регіональному відділенні? Хто ще навчатиме кримських суддів?

— Керівництво як Апеляційного суду АРК, так і школи тривалий час працювало в цьому напрямку, шукаючи приміщення та підбираючи викладачів. Бажання в усіх було одне — поглибити знання суддівського корпусу та працівників апарату загальних судів автономії. Завдяки підтримці Територіального управління ДСА в АР Крим нам це вдалося.

Під час зустрічей з колегами та працівниками апарату судів я завжди підкреслюю: необхідно неухильно дотримуватися чинного законодавства. Для цього потрібно знати закони. Не варто покладатися лише на самоосвіту судді чи працівника апарату. Переконаний: для гарного результату потрібні єдиний підхід і контроль.

Відповідно до закону «Про судо­устрій і статус суддів» до повноважень апеляційного суду належить надання методичної допомоги щодо застосування законодавства. Цю вимогу ми реалізуємо у відділенні НШС.

Викладання там є почесним обов’язком голови, його заступників, секретарів судових палат та суддів апеляційного суду. Теми, пов’язані з виконанням судових рішень і діями судової адміністрації, я попросив викладати перших осіб відповідних органів, зокрема: начальника Головного управління юстиції в АР Крим Сергія Коровченка та начальника місцевого ТУ ДСАУ Марину Трошину.

Для мене викладання в НШС — це можливість самому підтягнути певні знання, ближче поспілкуватись із суддями місцевих загальних судів автономії, побачити їхні очі та донести до них новели законодавства.

— Як думаєте, чого сьогодні потрібно навчати суддів і працівників апарату? В яких питаннях варто підвищити кваліфікацію як суддів, так і працівників апарату?

— Судова реформа набирає обертів, у зв’язку із чим з’являються нові закони, що відрізняються від тих, за якими ми працювали раніше. І судді повинні бути взірцем у знанні чинних актів.

Я вже зазначав, що застосовувати закон, не знаючи його, неможливо. А тому перше, що вивчають судді та працівники апарату, — нові закони, зміни в чинному законодавстві. Другий аспект, який ми намагаємося донести, — це практика Європейського суду, ВСС та апеляційної інстанції. Вершителі правосуддя повинні знати та належним чином застосовувати законодавство, правильно писати судові рішення, аби ті були законними.

У разі потреби ми звертатимемось із проханням провести в нас лекції щодо теоретичних питань до представників ВС, ВСС, провідних науковців.

— Апеляційний суд АРК оголосив конкурс серед студентів, який стосується написання робіт щодо кримінального процесу. З якою метою ви організували цей захід, яких результатів очікуєте?

— 24 квітня наступного року Апеляційний суд АР Крим святкуватиме 145-річчя. У зв’язку із цим ми вирішили провести серед вищих навчальних закладів конкурс на найкраще судове засідання в кримінальному провадженні. Водночас 13 квітня 2014-го новому КПК виповниться 2 роки. Тож ми протягом півроку проведемо конкурс на визначення кращого судового процесу, а на 145-річчя нашої установи — нагородження переможців. Таким чином сформуємо кадровий резерв судів автономії. Більше того, це дасть можливість подивитися, на що спроможне підростаюче покоління.

Сподіваюся, під час проведення зазначеного заходу ми зміцнимо авторитет судової влади. Адже для студентів має бути надзвичайно цікаво відчути себе в ролі суддів, адвокатів і прокурорів. Їм доведеться заслуховувати сторони процесу та приймати рішення.

За найкращі результати вони отримуватимуть нагороди від Ради міністрів АР Крим, з якою погоджено захід. Журі буде об’єктивним і суворим, а його склад — поважним. Маю надію, що все задумане буде реалізовано, а конкурс виявиться корисним для студентів.

«Проект закону «Про прокуратуру» — великий крок до гуманізації та демократизації суспільства»

— Фахівці Адміністрації Президента розробили проект закону «Про прокуратуру». Які важливі зміни відбудуться в разі його прийняття Верховною Радою?

— Оцінити необхідність такого закону дуже важко, адже він, у разі ухвалення, змінить сприйняття прокуратури як органу, функції якого описані в Конституції. Цей документ містить багато новел, цікавих та корисних норм. Проект закону «Про прокуратуру» — великий крок до гуманізації та демократизації суспільства, крок до євроінтеграції.

Особисто я позитивно ставлюся до цього законопроекту. Хотілося б, аби він був прийнятий. У зв’язку із цим в органах прокуратури відбудуться зміни, спрямовані на зміцнення її авторитету. Я думаю, саме таке завдання й ставили перед собою розробники документа.

— Чи виникають у суддів труднощі із застосуванням нового КПК? Які положення кодексу ще потребують детального роз’яснення?

— Коли була прийнята нова редакція КПК, ми щотижня колегіально вивчали його положення. Я завжди повторюю: «Хто хоче працювати — шукає можливості, а хто не хоче — шукає причини». Закон чудово працює. Складних питань не виникає, а окремі проблеми обговорюються під час нарад, приймаються відповідні рішення. З часу набрання чинності новим КПК колапсу не відбулося, не було прийнято й жодного неправосудного рішення.

Підкреслюю: кодекс працює добре, є достатньо налагоджений механізм. Ми й надалі будемо його вивчати та вирішувати актуальні питання з кураторами, аналізуючи судову практику, інформаційні листи суду касаційної інстанції.

— Яке значення для вас мають наради у ВСС щодо застосування положень КПК? Які цінні ідеї ви привозите з Києва?

— Переоцінити значення нарад у ВСС для мене неможливо. Я був удостоєний честі виступати з доповіддю на тему «Актуальні питання застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та продовження строків тримання під вартою». Місяць готувався з усією відповідальністю. Зрештою моя доповідь була високо оцінена та рекомендована як взірець.

Минула нарада проходила за участю радника Президента Андрія Портнова, який розповів про перспективи законодавства та подальшу судову реформу, яка відбувається за ініціативою глави держави. Зі змістовною доповіддю виступив голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко. Ця доповідь обговорювалася на нараді із суддями апеляційного суду, адже вона була присвячена актуальній темі — застосуванню судових угод. Окрім того, це ще й гарна нагода поспілкуватися з керівниками апеляційних судів зі всієї України. Наступної наради, запланованої на 30 жовтня, я чекаю з нетерпінням.

— Чи охоче кримські судді співпрацюють зі ЗМІ? Часто зустрічаються з журналістами?

— Не так часто, як хотілось би. Одначе співпраця зі ЗМІ не тільки рекомендована керівництвом Апеляційного суду АРК, а й продиктована часом. Особисто я регулярно спілкуюсь із представниками мас-медіа. Результати цього спілкування знаходять своє відображення на сторінках офіційного сайту нашої установи.

Переконаний: така співпраця сприятиме більшій прозорості та відкритості судової влади, що, у свою чергу, зміцнить довіру населення до правосуддя. Однією зі складових цього є прийняття справедливих та неупереджених рішень, а також оперативне висвітлення новин у ЗМІ.

— Які заходи, спрямовані на підвищення довіри громадян до суду та прозорості судової діяльності, проводяться у вашій установі?

— Одним із таких заходів, як я вже зазначав, і буде конкурс серед ВНЗ на найкраще судове засідання в кримінальному провадженні.

Ми багато уваги приділяємо власному офіційному сайту, робота якого спрямована на своєчасне та повне висвітлення всіх аспектів діяльності апеляційного суду. Тут розміщуються матеріали, які демонструють діяльність суду та прагнення керівництва до відкритості. Зокрема, користувачі можуть ознайомитися з інформацією про проведення нарад, зборів, навчальних заходів, надання суддям методичної допомоги. Також подаються зразки процесуальних документів, можна переглянути фоторепортажі, дізнатися про візити іноземних делегацій, прочитати актуальні інтерв’ю з почесними гостями суду. Відкритість інформації і постійне наповнення сайту дозволяють знівелювати усталений міф про закритість представників судової влади.

Працюємо над налагодженням взаємодії зі ЗМІ, що сприяє формуванню привабливого образу правосуддя. Завдяки цьому суспільство отримує об’єктивну, правдиву інформацію про діяльність судової системи загалом і Апеляційного суду АРК зокрема. На жаль, не всі мас-медіа зацікавлені в налагодженні такої співпраці.