Закон і Бізнес


Військова служба: призову немає, покарання за ухилення є


23.10.2013 16:00
2288

Кримінальна відповідальність за ухилення від виконання військової повинності не відміняється, так як призов у внутрішні війська зберігається, незважаючи на скасування призову на строкову військову службу.


Про це повідомив заступник начальника слідчого управління нагляду за дотриманням законів у військовій сфері Генеральної прокуратури України Григорій Рябенко, передає ЛІГАБізнесІнформ.

Рябенко нагадав , що відповідно до указу президента України, призов до Збройних сил України на строкову службу в 2014 році проводитися не буде, однак він буде проводитися у внутрішні війська МВС України.

«Беручи це до уваги, до повного припинення призову на строкову військову службу, норми Кримінального кодексу України, які передбачають кримінальну відповідальність за ухилення від військової служби, змін не вимагають», - пояснив він.

Ухилення від військової служби передбачено статтями 107 КК (самовільне відлучення з військової частини або з місця служби ), ст. 408 ( дезертирство ), ст. 409 (ухилення від військової служби шляхом нанесення собі ушкоджень або іншим способом).

Для військовослужбовців строкової служби передбачена відповідальність за самовільне відлучення з військової частини або нез'явлення не вчасно, без поважної причини , на службу у разі звільнення з частини , призначення або переведення , нез'явлення з відрядження, відпустки або лікувального закладу строком більше трьох діб, але не більше трьох місяців. Відповідальність за це передбачена ч. 1 статті 407 Кримінального кодексу України.