Закон і Бізнес


РСЗС поскаржилася Генпрокурору


№42 (1132) 19.10—25.10.2013
АНТОН ПРЯНИКОВ
33992

Рада суддів загальних судів звернулася в ГПУ з листом. Зокрема, голова РСЗС Інна Отрош поскаржилася Генпрокурору Віктору Пшонці на неналежну поведінку представників державного обвинувачення, які часто без поважних причин не з’являються в судове засідання.


«На виконання рішення Ради суддів загальних судів від 14.03.2013 №17 проведено аналіз матеріалів оперативності розгляду місцевими загальними судами кримінальних справ, у тому числі справ, які знаходяться на розгляді понад рік, з метою встановлення причин порушення розумних строків розгляду таких справ. Із аналізу наданої інформації вбачається, що фактично всіма судами в якості причини, що негативно впливає на оперативність розгляду кримінальних справ, відзначена неявка в судове засідання представника державного обвинувачення», — відразу ж окреслює в своєму листі проблему І.Отрош.

За її інформацією, лише місцевими загальними судами Донецької області в першому півріччі 2013 року через неявку прокурора розгляд справ відкладався 768 разів.

Як приклад неналежного виконання прокурором своїх службових обов’язків, Рада суддів наводить кримінальну справу за обвинуваченням К. за ч.2 ст.307 КК, яка перебуває в провадженні Залізничного районного суду м.Сімферополя з 23.08.2011. При її розгляді у 8 випадках було оголошено перерву у зв’язку з неявкою прокурора, 7 разів — за клопотанням прокурора, і ще 2 — у зв’язку зі зміною обвинувачення прокурором.

У кримінальній справі стосовно Б. та інших, яка перебуває в провадженні Шевченківського районного суду м.Києва, 6 разів було оголошено перерву в судовому засіданні через неявку прокурора, якого про час та місце судового засідання суд повідомляв належним чином.

«Неявка прокурора в судове засідання з одного боку свідчить про неповагу до суду, а з другого — про неналежне ставлення окремих представників прокуратури до виконання своїх посадових обов’язків, призводить до недотримання розумних строків розгляду справ, порушення прав інших учасників судового розгляду, тягне за собою нераціональне використання робочого часу суддями та працівниками апарату суду, а також додаткові фінансові затрати, пов’язані з відправленням кореспонденції», — констатує І.Отрош.

З метою недопущення безпідставного зриву судових засідань у зв’язку з неявкою прокурора РСЗС попросила В.Пшонку «вжити дієвих заходів реагування» і повідомити про них раду.