Закон і Бізнес


Реформи піддадуть експертизі

ЄС вирішив профінансувати пошук шляхів удосконалення правової системи України


№42 (1132) 19.10—25.10.2013
СЕРГІЙ МИЛОГРАДОВ
2921

Європейський Союз підготував програму, яка допоможе нашій державі в продовженні реформ у сфері юстиції. Міжнародні фахівці мають ознайомитись із сьогоднішнім станом справ та підготувати рекомендації для подальших змін.


11 жовтня в Міністерстві юстиції було репрезентовано проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні». У його рамках експерти вивчатимуть правову ситуацію в нашій державі та даватимуть рекомендації для подальших змін. Робота вестиметься в таких напрямах:

• доступ до правосуддя;

• забезпечення незалежності правосуддя;

• боротьба з корупцією;

• реформування правоохоронної діяльності та прокуратури.

«Відкриття проекту — важливий етап у реалізації правової реформи в Україні, особливо напередодні Вільнюського саміту східного партнерства. Той досвід та оцінка наших дій з боку західних партнерів дозволять Україні рухатися вперед максимально впевнено», — відзначив помічник міністра — координатор міжнародних проектів Мін’юсту Максим Райко.

На думку директора з питань політики сусідства генерального директорату з питань розвитку та співробітництва Європейської комісії Міхаеля Колера, у сфері юстиції в Україні відбуваються позитивні зміни, в Європі їх готові підтримувати. Серед зрушень він виокремив новий Кримінальний процесуальний кодекс, законопроект про прокуратуру, початок реформування правоохоронних органів. Крім цього, М.Колер підкреслив, що, оскільки в листопаді Україна та ЄС можуть укласти угоду про асоціацію, робота над спільною програмою щодо реформування особливо важлива.

Загальний бюджет проекту становить близько €10 млн, які виділить Старий світ. При цьому коштів як таких українська сторона не отримає, вони будуть витрачені на забезпечення діяльності фахівців. Внесок же нашої держави полягатиме в наданні міжнародним експертам необхідних для роботи приміщень.

Реципієнтами в програмі будуть Мін’юст, Верховний Суд, Державна судова адміністрація, Генпрокуратура, МВС, СБУ, Державна пенітенціарна служба, Комітет ВР з питань верховенства права та правосуддя, спілки юристів, спеціалізовані організації громадянського суспільства. При цьому одна з цілей роботи експертів — забезпечення бачення реформ у сфері юстиції, яке поділяли б усі зацікавлені сторони.

М.Райко підкреслив, що, незважаючи на відзначений європейськими партнерами прогрес, попереду ще довгий шлях удосконалення правової системи. «При цьому допомога європейських експертів, аналіз найкращих практик у даній сфері, оцінка кроків, які ми вже зробили на шляху реформ, дозволить нам рухатися максимально впевнено», — відзначив помічник міністра.

За його словами, важливість реформ, які проводяться в Україні, дає змогу не просто констатувати своєчасність підтримки ЄС, а й розраховувати, що така допомога сприятиме ефективному впровадженню новел, які привніс КПК 2012 р., і зменшенню кількості скарг, які надходять з нашої держави до Європейського суду з прав людини.

«Сподіваємося, що нам удасться підвищити довіру до національної судової системи та звести до мінімуму такі порушення прав людини, як тривалий розгляд справ, невиконання рішень судів та жорстоке поводження», — наголосив М.Райко.

Разом з тим про конкретні рекомендації міжнародних експертів говорити ще зарано. Впродовж наступних місяців вони займатимуться аналізом сьогоднішньої ситуації у сфері юстиції та лише після цього визначатимуться з майбутніми заходами.