Закон і Бізнес


Новації йдуть у регіони

Відеоконференції значно прискорюють розгляд справ


№42 (1132) 19.10—25.10.2013
Кристина ІЛЬЧЕНКО, прес-секретар Апеляційного суду Херсонської області
3388

Активізація використання систем відеоконференцзв’язку та надсилання судових повісток у вигляді СМС-повідомлень у місцевих загальних судах стала однією із тем робочої наради з головами місцевих судів, що відбулася в Апеляційному суді Херсонської області. Також обговорювалися проблемні питання організації розгляду справ за Кримінально-процесуальним кодексом 1960 року і стан виконання органами внутрішніх справ постанов про оголошення підсудних у розшук та примусовий привід учасників процесу.


Звертаючись до присутніх, голова апеляційного суду Олександр Коровайко вкотре наголосив на необхідності системного застосування новітніх технологій під час розгляду судових справ з метою їх оперативного вирішення. «Проведення судових засідань у режимі відеоконференції позитивно впливає на дотримання строків судового розгляду кримінальних справ у світлі Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також дозволяє суттєво заощадити кошти державного бюджету на забезпечення судової процедури розгляду справ, значно прискорити їх розгляд», — зазначив О.Коровайко.

Він навів статистичні дані з прикладами найефективнішого застосування цих новацій судами області, закцентувавши увагу на необхідності кардинальних змін в організації роботи судів та суддів у цьому напрямі.

Так, станом на 11 жовтня цього року апеляційним судом проведено 99 судових засідань у режимі відеоконференції, Серед судів першої інстанції найчастіше використовували таку можливість у Голопристанському (28) та Комсомольському (27) райсудах. Апеляційний судом направлено 189 повісток у вигляді СМС-повідомлень, Дніпровським районним судом — 398, Скадовським — 99, Білозерським — 60, Голопристанським — 57.

Окрім того, голова апеляційного суду детально зупинився на вимогах рішення Ради суддів загальних судів №66, в якому йдеться про стан організації діяльності апеляційних та місцевих загальних судів щодо кримінальних справ, які перебувають на розгляді понад рік, наголосивши на відповідальності щодо організації розгляду справ не тільки голів судів, а й кожного судді. Також О.Коровайко закликав очільників судів узяти під особистий контроль справи, які розглядаються понад 6 місяців, особливо ті, в яких підсудні перебувають під вартою.

Своєю чергою голови місцевих судів традиційно звітували про справи, які знаходяться у провадженні суду, окреслюючи конкретні обставини, що гальмують вчасний розгляд справ. Також голови суддів доповіли про заходи, які вживають судді для прискорення розгляду справ, і, отримавши рекомендації щодо шляхів усунення причин тривалого розгляду справ від секретарів палат та заступників голови апеляційного суду, колективно визначили перспективи розгляду кожної такої справи у стислі строки, які дозволять повною мірою забезпечити виконання рішення ради суддів загальних судів №66.

Заступник начальника Територіального управління ДСА в Херсонській області Анатолій Гусейнов проінформував про стан фінансового забезпечення місцевих загальних судів, їх комп’ютеризацію, інформаційно-нормативне забезпечення судової діяльності, а також висвітлив питання щодо реконструкції приміщень судів, зокрема камерних приміщень та інші проблемні питання, наявні у сфері матеріально-технічного забезпечення місцевих судів області, які негативно впливають на здійснення судочинства. Він також доповів про проведену в кожному суді управлінням роботу за останні два тижні, окресливши перспективи та строки закінчення робіт у судах задля того, щоб приміщення міськрайсудів відповідали встановленим стандартам.

Детальний моніторинг наповнення веб-сайтів місцевих судів області презентувала на нараді заступник керівника апарату Оксана Борисова. Вона наочно продемонструвала динаміку розміщення новин за останні три місяці по кожному суду. Також О.Борисова зосередила увагу на необхідності наповнення сайтів відповідно до вимог рішень РСЗС, детально зупинившись на рейтингу стану інформаційного наповнення веб-сайтів загальних судів Херсонської області у період з 1 вересня 2013 року до 30 вересня 2013 року, відповідно до якого найвищі позиції займають Верхньорогачицький, Високопільський районні та Каховський міськрайонний суди, в той час як Новотроїцькому, Каланчацькому та Бериславському райсудам слід покращити роботу веб-сайтів.

Завершуючи нараду, О.Коровайко закцентував увагу на ролі голови місцевого суду в організації роботи очолюваної ним установи щодо якісного здійснення судочинства на засадах верховенства права, із дотриманням розумних строків розгляду справ, визначених законодавством, та забезпеченням доступу громадян до правосуддя.