Закон і Бізнес


Адвокат в соцмережах повинен стежити за своєю поведінкою, - голова ВКДКА


Валентин Загарія: скаргу на адвоката, який неетично поводився в соціальних мережах, ще ніхто не подавав. Але мій прогноз такий, що найближчим часом така скарга надійде

14.10.2013 12:53
3707

Ображаючи своїх колег або тим більше вживаючи нецензурні вирази в соціальних мережах, адвокат, звичайно ж, порушує Правила адвокатської етики.


Таку думку в ході інтерв'ю газеті «Закон і Бізнес» висловив голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Валентин Загарія.

«Як адвокат я повністю підтримую позицію Андрія Циганкова, - зауважив В.Загарія. - Вважаю, що адвокат у соціальних мережах повинен стежити за своєю поведінкою. Є Правила адвокатської етики, в яких прописано, що в публічній діяльності адвокат повинен дотримуватися певних вимог і принципів — наприклад, він не має права поширювати неправдиву інформацію, яка ображає інших адвокатів».

Це, на думку глави ВКДКА поширюється і на соціальні мережі. «Крім того, є і міжнародна практика, - звертає увагу він. - Вже давно і Aмerican Bar Association, і International Bar Association надали рекомендації, в яких чітко написано, що всі правила, які стосуються діяльності адвокатів, всі обмеження поширюються на активність адвокатів і в соціальних мережах».

В.Загарія вважає, що спілкуючись в Інтернеті, адвокат не перестає бути адвокатом, оскільки адвокат — особа публічна, на нього покладені додаткові обов’язки: «Висловлюючи свою точку зору на якому-небудь сайті, по суті, він здійснює публіцистичну діяльність з оголошення певної позиції. І якщо він робить це некоректно, ображає своїх колег або тим більше вживає нецензурні вислови, він, звичайно, порушує Правила адвокатської етики».

«У нас поки що не було прецеденту — скаргу на адвоката, який неетично поводився в соціальних мережах, ще ніхто не подавав. Але мій прогноз такий, що найближчим часом така скарга надійде», - додав він.

Повністю інтерв’ю Валентина Загарія читайте у свіжому номері газети «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес